Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak sprawdzić świeżość jajka – szybkie, sprawdzone sposoby

Świeże jajka to nie tylko gwarancja pysznej jajecznicy czy omletu, ale również naszego zdrowia. Zepsute jajka mogą prowadzić do poważnych dolegliwości bądź zatruć pokarmowych. Jak sprawdzić, czy jajka, które masz w lodówce nadają się do jedzenia?

Najlepiej spożywać jajka, które mają mniej więcej od 2 do 7 dni. Niestety rzadko kto ma taką możliwość. Dlatego warto znać kilka prostych metod, które pomogą sprawdzić, czy jajko jest świeże. Najpopularniejsze, domowe sposoby to:

  • wrzucenie jajka do wody
  • potrząśnięcie
  • wbijanie do osobnych misek

WRZUĆ JAJKA DO WODY

Świeżość jajek możesz sprawdzić jeszcze zanim rozbijesz ich skorupkę. Chodzi o prosty test polegający na włożeniu ich do wody. We wnętrzu każdego jajka znajduje się pęcherzyk gazu, pochodzącego ze stopniowego procesu rozpadu białek. Jeśli jajko przeleżało dłuższy czas - ustawiało się w wodzie pionowo, a nawet unosiło się na jego powierzchni. Z kolei jajko świeże będzie leżało płasko i nieruchomo na dnie naczynia. Jeśli wrzucone do wody jajka stoją pionowo, możesz mieć pewność, że mają już około miesiąca i z pewnością nie nadają się do spożycia.

POTRZĄŚNIJ

Starsze jajka tracą swoją zwartą strukturę, dlatego ich świeżość możesz sprawdzić potrząsając nimi tuż przy uchu. Jeśli usłyszysz głośne chlupanie, lepiej żebyś zrezygnował ze spożywania takiego jajka – istnieje bowiem duża szansa, że jest zepsute.

ROZBIJ JAJKA W OSOBNYCH NACZYNIACH

Jeśli nie przygotowujesz jajek gotowanych w skorupce, ich świeżość możesz potwierdzić sprawdzając ich strukturę. Na wszelki wypadek rozbijaj każdą sztukę na osobny talerzyk. O świeżości jajka świadczy jego zwarta, galaretowata struktura. Jeśli rozbite jajko ma rozlane żółtko, oznacza to, że budujące je łańcuchy proteinowe uległy poluzowaniu - zatem nie jest ono już dostatecznie świeże. Z kolei nieświeże białko będzie lejące i bardzo płynne. Zamiast gęstości porównywalnej do kisielu, rozleje się na talerzyku jak woda.

SPRAWDZAJ DATĘ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Jeśli kupujesz jajka w supermarkecie i przechowujesz je w lodówce, możesz nie tylko zaufać nadrukowanej na nich dacie przydatności, ale po odpowiednio przeprowadzonym teście spożywać je nawet nieco dłużej. Warto pamiętać, aby każde jajko było ułożone w foremce czubkiem ku dołowi. Dlaczego akurat w ten sposób? Otóż pęcherzyk gazu gromadzi się w jego szerszej części i dzięki takiemu ustawieniu nie może przeniknąć do białka ani żółtka.

Warto także pamiętać, aby nie przechowywać jaj w temperaturze wyższej niż 6 stopni Celsjusza, ponieważ mogą się wtedy namnażać groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli.

Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Gazetka NETTO