Majonez to doskonały dodatek, który na szeroką skalę wykorzystywany jest w polskich kuchniach. Prawdziwi smakosze nie zadowalają się jednak gotowymi produktami, dostępnymi w sklepach, tylko przygotowują majonez samodzielnie. Jak zrobić ten przysmak, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie swoich ulubionych potraw?
Przepis na domowy majonez jest prosty, lista składników krótka. Do wykonania tego popularnego dodatku do sałatek i kanapek, potrzeba jeszcze wysokiego naczynia, miksera i odrobiny precyzji. Poniżej znajdziesz sposób, jak zrobić majonez godny szefa kuchni.
Składniki, które potrzebujesz do klasycznego majonezu domowego:
- 1 żółtko jajka,
- 1 łyżeczka musztardy,
- szczypta soli oraz odrobina pieprzu świeżo zmielonego (do smaku),
- 350 ml oleju,
- 1 łyżka białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny.
Przygotowanie
- Skorupkę jajka sparz w gorącej wodzie, a następnie oddziel żółtko od białka. Do wysokiego naczynia wlej żółtko, dodaj pieprz i sól, ocet winny lub sok z cytryny, musztardę. Wszystko miksuj na jednolitą masę.
- Podczas miksowania, powoli i małymi porcjami, wlewaj olej. Składniki powinny się połączyć. Dopiero, jak uzyskają konsystencję majonezu, możesz zakończyć miksowanie.
- Całość przełóż do słoików i przechowuj do lodówki.
JAK ZROBIĆ MAJONEZ DIETETYCZNY?
Na pewno znasz co najmniej jedną osobę, która unika dań z majonezem ze względu na jego kaloryczność. Specjalnie dla nich powstał przepis na majonez dietetyczny. Jak zrobić majonez light, który przypadnie do gustu wszystkim, dbającym o zgrabną sylwetkę?
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania domowego majonezu light:
- 200 g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka musztardy,
- szczypta soli morskiej oraz odrobina pieprzu świeżo zmielonego (do smaku),
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie
- Jajko umyj a następnie przełóż do garnka z wodą. Gotuj je przez ok. 7 minut (od momentu wrzenia wody). Po tym czasie, szybko przelej je zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Ważne jest to, aby przed pokrojeniem nie studzić jajka.
- Do miski blendera przełóż serek wiejski, musztardę. Dodaj sok z cytryny oraz ocet winny oraz jajko. Serek wiejski możesz dodać z odrobiną serwatki, która zawsze zbiera się na jego wierzchu.
- Całość mieszaj przez kilka minut, do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Na koniec dopraw pieprzem i solą.
- Przełóż do słoika lub miseczki i przechowuj w lodówce.