Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Babka cytrynowa. 2 proste przepisy na wilgotną babkę cytrynową

Wyjątkowo słodka i delikatna babka wilgotna cytrynowa z wyrazistym smakiem migdałów.  Siostrzany przepis babki z orzechami laskowymi. W odmienionej wersji prezentuje się niczym bryła złota za sprawą dodatku cytryny i białej czekolady. Podprażone migdały powodują, że szybka babka cytrynowa wygląda jakby była delikatnie otulona płatkami śniegu. Jest więc idealnym wyborem na świąteczny wypiek.

Zobacz też: BABKA PIASKOWA. PRZEPISY NA CYTRYNOWĄ I DWUKOLOROWĄ BABKĘ

Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 100g masła
  • 4 jaja
  • 130 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów
  • 120 g białej czekolady
  • Sok z jednaj cytryny i skórka otarta z cytryny
  • Prażone płatki migdałowe do posypania

Sposób wykonania:

  1. Roztopić masło, dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić.
  2. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodać ostudzoną masę z czekolady i masła, oraz sok z cytryny i otartą skórkę.
  3. Dodać przesianą mąkę oraz pozostałe składniki, a następnie delikatnie wymieszać.
  4. Piec w formie na keks ok. 40 minut a następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Pyszna babka cytrynowa musi na koniec zostać polana roztopioną białą czekoladą i posypana prażonymi migdałami.

Dodatkowo

Babka cytrynowa przepis, której mamy powyżej jest najpyszniejszą jej wersją. Powinna zagościć na stołach w każdym domu, nie tylko w okresie świątecznym. Jeśli jednak z pewnych względów nie spożywamy mąki to możemy zastąpić ją zmielonymi migdałami. Wówczas będzie to pyszna babka cytrynowa bezglutenowa. Smacznego!

Zobacz też: STRUCLA MAKOWA 

Prosta babka cytrynowa dla początkujących

Bardzo znany staropolski przepis taki jak babka cytrynowa z olejem powinien na stałe zamieścić w każdym domu, jako ciekawe danie na podwieczorek. Bardzo znany przepis z cukrem pudrem dodatkiem kakao zachwyci wszystkich zwolenników tego rodzaju wypieków. Szczególnie cieszy się uznaniem najmłodszych łasuchów.

Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: 50 minut

Lista składników:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao

Sposób wykonania:

  1. Ubić jaja z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę, a następnie dodać powoli olej i sok z cytryny.
  2. Dodać następnie pozostałe składniki, które najpierw trzeba wymieszać ze sobą w osobnej misce. Wszystko razem wymieszać tylko do połączenia składników
  3. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut
  4. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Dodatkowo:

Jeśli jednak rodzina nie przepada za kakao, to można pominąć dodanie tego składnika i zastąpić go taką samą ilością mąki. Otrzymana wówczas klasyczna babka cytrynowa na oleju będzie również pyszną niespodzianką dla naszej rodziny podczas świątecznego ucztowania przy stole.

Zobacz też: BABKA MARMURKOWA 

Wróć

przepisy na cytrynową i dwukolorową wielkanocną babkę piaskową
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prosty przepis na prażoną cebulę do wykorzystania od zaraz!
Woda z cytryną na czczo
Babka piaskowa
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prażona cebula – jak zrobić?
Woda z cytryną na czczo