W dzisiejszych czasach różne diety stały się bardzo modne. Oczywiście nie należy przesadzać, gdyż kluczem do sukcesu jest dieta zbilansowana, czyli taka, w której dostarczymy naszemu organizmowi wszystkiego po trochu. Ważnym elementem takiej diety są często niedoceniane przez nas buraki.
Buraki mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Sok z buraków podnosi poziom tlenku azotu, dzięki któremu nasze naczynia krwionośne delikatnie się rozszerzają. To właśnie dzięki temu buraki przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Zapobiegają one również tworzeniu się zwapnień w naczyniach. Jest to bardzo ważny element, gdyż regularne spożywanie buraków może przyczyniać się do zachowania prawidłowego przepływu krwi przez naczynia krwionośne. Ponadto warzywa te są uznanym przez medycynę naturalną sposobem zapobiegania anemii. Działają również wspomagająco w leczeniu białaczek. Betanina i inne czerwone pigmenty mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu niszczą wolne rodniki. Duża ilość wolnych rodników w naszym organizmie może wyrządzić bardzo wiele szkód m. in. poprzez niszczenie kodu DNA w komórkach.
Buraki wzmacniają również odporność organizmu człowieka. Włączając je do naszej codziennej diety chronimy się przed przeziębieniami. Warto pomyśleć nad zwiększonym spożyciem buraków w okresach przeziębień, gdyż mogą one skrócić przebieg choroby. Buraki pomagają obniżyć poziom cholesterolu i homocysteiny, przez co działają protekcyjnie na serce. Warzywa te zawierają duże ilości kwasu foliowego. Z tego powodu szczególnie zalecane jest ich spożycie przez kobiety planujące zajście w ciążę.
W 100 g buraków zawarte jest ok 40 kcal. Oznacza to, że buraki są produktami niskokalorycznymi w naszej diecie. Co ważne, mają one wysoki indeks glikemiczny z tego powodu nie są one zalecane w diecie cukrzycowej. Buraki to 1,6 g białka, 0,2 g tłuszczy, prawie 10 g węglowodanów oraz ok. 2,5 g błonnika.
Ponadto buraki zawierają różne witaminy w tym: (w 100g buraków)
Oprócz witamin, buraki zawierają dużo minerałów: (w 100g buraków)
Warto zaznaczyć, iż ugotowane buraki wcale nie tracą na swojej zdrowotnej wartości. Można powiedzieć, iż mają zbliżone ilości mikroskładników do surowych buraków.
Przepis jest bardzo prosty i składa się zaledwie z kilku kroków:
Przepisów i pomysłów na surówki z buraków jest naprawdę bardzo dużo. Na pewno każdy z nich jest równie dobry, a powstała surówka smakuje najlepiej. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną surówkę z uprzednio ugotowanych buraków.
Burak jest bardzo zdrowym warzywem, którym warto urozmaicić naszą dietę. Należy jednak uważać w przypadku osób chorych na cukrzycę. Buraki można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu - przepisów na surówki z buraków jest bardzo dużo.