Brukselka to tak naprawdę kapusta brukselska, czyli skrzyżowanie kapusty głowiastej oraz jarmużu. Choć ma ona miniaturowe rozmiary, to pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych dorównuje znacznie większej i popularniejszej kapuście. Brukselka zawiera mnóstwo witamin i minerałów, działa korzystnie na płodność, reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę serca i wykazuje właściwości antynowotworowe. Wiele osób rezygnuje z niej jednak ze względu na smak - niewłaściwie przygotowana brukselka jest bowiem nieprzyjemnie gorzka. W jaki sposób pozbyć się z niej niechcianej goryczy?
Istnieje kilka metod prawidłowego przygotowywania brukselki. Niezależnie jednak od tego, czy planujemy ugotować ją w garnku z wodą, czy na parze, musimy wykorzystać do tego jedną z licznych sztuczek, które pozwalają usunąć z niej nieprzyjemny gorzki posmak. Oto instrukcja gotowania brukselki krok po kroku:
Poza prostym sposobem gotowania brukselki w wodzie z dodatkiem mleka lub cukru, istnieją także inne metody, które pozwalają pozbyć się z tego wartościowego warzywa nieprzyjemnego gorzkiego posmaku. Jednym z nich jest wykorzystanie w kuchni brukselek mrożonych, które po ugotowaniu czy przesmażeniu na patelni z pewnością nie będą gorzkie. Inna metoda to wymiana wody w trakcie gotowania brukselki. Mniej więcej w połowie czasu jej przyrządzania (po około 3 minutach) połowę wody z garnka należy wylać i zastąpić ją świeżą wodą zagotowaną uprzednio w czajniku. Jeśli decydujemy się przygotować brukselkę na parze, proces ten zajmie około 10 minut.
Ugotowaną brukselkę, której nie planujemy spożywać na ciepło, należy zahartować zimną wodą w celu przywrócenia jej świeżego, intensywnie zielonego koloru. Z kolei tą jeszcze gorącą po odcedzeniu warto polać roztopionym masłem ziołowym lub masłem z bułka tartą, aby zwiększyć wchłanialność zawartych w niej witamin.