Egzotyczne owoce budzą ciekawość i cieszą podniebienie wielu Polaków. Jednym z najbardziej lubianych owoców jest papaja, uprawiana w tropikach. Aby cieszyć się jej smakiem i korzystnym wpływem na zdrowie, trzeba ją spożywać we właściwy sposób. Jak jeść papaję na surowo i co można z niej przygotować? Przydatne informacje dotyczące jedzenia papai znajdziesz w niniejszym artykule.
Przygotowanie papai do jedzenia nie jest trudne. Najlepiej spożywać ją na surowo, aby przyswoić jak najwięcej substancji odżywczych zawartych w miąższu. Dobroczynne składniki papai i ich wpływ na zdrowie omówimy w dalszej części artykułu. Najpierw zobaczmy, jak się je papaję.
Można ją opisać jako połączenie dojrzałego mango i słodkiego melona. Niektóre papaje mają specyficzny, korzenny posmak. Inne są w całości słodkie i przywodzą na myśl egzotyczne koktajle. Warto spróbować papai, by osobiście przekonać się o jej walorach smakowych.
Pokrojony miąższ papai można dodawać do sałatek, koktajli i soków. Dobrze komponuje się z innymi owocami oraz z mlecznymi deserami. Inny sposób wykorzystania papai to dodanie jej do gotującego się gulaszu. Zawarty w niej enzym, papaina, wpłynie na konsystencję mięsa – uczyni je bardziej kruchym i smakowitym. Papaja może być też dodatkiem do potraw z owocami morza lub kurczakiem. Pasuje do curry i pikantnych dań obiadowych.
W lecie dobrym pomysłem jest przygotowanie lodów papajowych. Soczysty owoc będzie doskonałą bazą dla sorbetu. Wystarczy zmiksować kilogram dojrzałej papai ze 130 g drobnego cukru, sokiem z dwóch cytryn, szczyptą soli i odrobiną wody (można ją pominąć, jeśli sorbet i tak jest rzadki). Mieszankę przekładamy do dowolnego pojemnika i mrozimy przez kilka godzin, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć nierównego zmrożenia.
Wspomniane wcześniej pestki z wnętrza papai są gorzkie, lecz bardzo zdrowe. Nasiona zawierają enzymy trawienne, dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego. Wykazują też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Czasami są wykorzystywane jako lek przeciwpasożytniczy, wsparcie w niewydolności nerek lub środek oczyszczający wątrobę. Nie należy przekraczać dawki 7 nasion dziennie.
Jak przygotować pestki papai do spożycia? Należy je wysuszyć na słońcu i zmielić w młynku, tak jak pieprz. Sproszkowane nasiona można mieszać z wodą lub miodem, posypywać nimi sałatki lub dodawać do jogurtu. Inną opcją jest zmiksowanie świeżych pestek z owocami, aby otrzymać koktajl.
Papaja jest dosyć treściwym owocem, lecz nie jest bardzo kaloryczna. Średniej wielkości owoc, ważący 320 gramów, dostarcza ok. 140 kilokalorii. Indeks glikemiczny tego owocu wynosi 55. Niewielkie porcje, połączone z produktami białkowymi, są bezpieczne dla cukrzyków.
Wartość odżywcza papai jest bardzo duża. Dostarcza witamin: A, C, B5, B6, B9 i E. Zawiera także potas i magnez, błonnik i karotenoidy. Obecność karotenoidów w papai sprawia, że korzystnie wpływa na naszą cerę. Z nasion można przygotować okłady przeciwtrądzikowe, a z miąższu złuszczającą maseczkę na twarz. Likopen i inne przeciwutleniacze spowalniają starzenie skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
Papaina to szczególny enzym występujący w owocu papai. Wspiera rozkład białka – pomaga strawić gluten i kazeinę. Białka te są częstą przyczyną wzdęć, z którymi papaja może pomóc się rozprawić. Owoc ten wspomaga utratę wagi i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Kobiety w ciąży mogą jeść miąższ dojrzałych papai bez obaw, że zaszkodzi rozwijającemu się dziecku. Nie powinny jednak spożywać pestek – mogą powodować uszkodzenia płodu. Należy także uważać na niedojrzałe owoce. W twardawym miąższu niedojrzałych papai znajdują się enzymy i lateks, które szkodzą płodowi i mogą wywołać poronienie. W okresie ciąży należy więc wybierać miękkie owoce lub całkowicie zrezygnować z papai do momentu porodu.
Niewielkie ilości lateksu (soku mlecznego) występujące w papai powodują u niektórych reakcje alergiczne. Osoby uczulone na syntetyczny lateks, z którego wytwarzane są m.in. jednorazowe rękawiczki, będą także miały alergię na papaję. Inne owoce, które zawierają podobne substancje alergizujące, to banany i awokado. Uczulenie na któryś z nich oznacza, że powinno się unikać również papai.
Jeśli nie dotyczą nas żadne przeciwwskazania, warto włączyć papaję do diety. Bogactwo mikroelementów i flawonoidów w niej zawartych pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, a jej aromat wzbogaci smak wielu potraw i deserów.