Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak pokroić i jeść melona?

Melon to egzotyczny owoc, który po raz pierwszy do Europy trafił w XV wieku. Jest on uprawiany już od bardzo dawna. Nie ma jednak jednoznacznych informacji na temat jego pochodzenia. Różne opracowania sugerują, że mogą być to kraje azjatyckie lub afrykańskie. Sprawdź, jak się obiera melona, jak go jeść i z czym podawać.

Jak obierać melona?

Zanim zaczniemy zastanawiać się nad tym jak i z czym zjeść melona, musimy najpierw pochylić się nad tym, jak go obrać i pokroić oraz przede wszystkim - kiedy to zrobić. Należy bowiem pamiętać, że owoc ten dostarcza najlepsze walory smakowe tylko wtedy, kiedy jest w pełni dojrzały. Jak rozpoznać ten moment? Przede wszystkim po intensywnym zapachu. Jeśli jednak masz z tym problem i nie wiesz, jak właściwie zakwalifikować aromat, możesz też sprawdzić jego dojrzałość w inny sposób. Skóra melona powinna być bowiem miękka przy szypułce, a cały melon powinien charakteryzować się dużym ciężarem.

Wiesz już, kiedy możesz zjeść melona. Zobacz teraz, jak krok po kroku obrać ten egzotyczny owoc:

  1. W pierwszej kolejności umyj dokładnie melona z zewnątrz.
  2. Krojenie melona zacznij od przekrojenia go wzdłuż dłuższej części, tak abyś otrzymał dwie połówki.
  3. Po przekrojeniu melona, zobaczysz wewnątrz miąższ pestkowy. Weź do ręki łyżkę i delikatnie wydrąż wszystkie pestki. Zrób to ostrożnie, żebyś nie wydrążył dobrego miąższu, przeznaczonego do jedzenia.
  4. Następnie przekrój obie części na mniejsze kawałki wedle własnego uznania, tak abyś ułatwił sobie obieranie.
  5. Teraz możesz obrać cieniutko skórkę za pomocą noża.

Tym sposobem melon jest już obrany i gotowy do spożycia. Zobacz, co możesz teraz zrobić z tym egzotycznym owocem. 

Jak jeść melona?

Odpowiedź na pytanie - jak się je melona, jest bardzo prosta. Można bowiem zjadać ten owoc w całości na surowo lub np. pokroić go w kostkę i dodać do sałatki owocowej. Można jednak wykorzystać potencjał tego owocu nieco bardziej. Jest to wyjątkowo delikatny i aromatyczny dodatek, który idealnie odnajdzie się w przypadku wielu różnorodnych dań. Można wykorzystać go jako składnik słonych przekąsek i przystawek, jako element dekoracyjny do dań głównych oraz jako uzupełnienie słodkich i orzeźwiających deserów. Melona powinno podawać się delikatnie schłodzonego, ponieważ wtedy miąższ jest odpowiednio zwarty. Można łączyć go z mięsem i rybami oraz ostrymi i wytrawnymi smakami. Przykładowe dania z takim dodatkiem to:

  • koreczki z melonem i ulubionymi składnikami, np. z serem kozim, pleśniowym lub żółtym, oliwkami itp.,
  • roladki z melonem i szynką parmeńską,
  • sałatka owocowa z melonem, arbuzem i pomarańczą,
  • sorbet o smaku melona.

Zobacz też: SAŁATKA Z MELONEM MOZARELLA I POMIDORKAMI

Wróć

Jedzenie grejpfruta na noc
Właściwości jabłka
Awokado
Banan jak przyrządzić?
Jedzenie grejpfruta na noc
Właściwości jabłka
Awokado
Banan jak przyrządzić?