Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Krewetki na fali

Mistrzowskie przepisy
Mateusza Zielonki!

Ilość porcji: 3 porcje

SKŁADNIKI

  • 1 kg krewetek
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kolendra świeża
  • 1 marchew
  • 1 papryczka chili
  • białe wino
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE

Do dużego garnka dodaj oliwę, cebulę, czosnek, papryczkę chili, marchew, łyżeczkę brązowego cukru, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu aż cebula zmięknie i dodaj 2 lampki białego wina. Poczekaj aż wino całkowicie odparuje i dodaj krewetki oraz resztę wina. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na średnim ogniu bez przykrycia. Gdy wszystkie krewetki zmienią kolor na różowy, zdejmij garnek z ognia i dodaj masło oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj z chrupiącymi bagietkami i ćwiartkami cytryny do pokropienia.

Zobacz też: PRZEPIS NA RATATOUILLE 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!