Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Liczi - właściwości, smak i kalorie

Owoc Liczi - właściwości, smak i kalorie

Liczi to egzotyczny owoc, który wykazuje wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, dzięki czemu jest często zalecany przez lekarzy. Co więcej samo liczi ma niepowtarzalny zapach oraz smak. Jednak z pewnych względów nie jest on przeznaczony dla wybranych grup osób. Warto zatem wiedzieć czym jest owoc liczi, jakie ma właściwości odżywcze, a także jaki jest jego smak.

Zobacz też: SAŁATKA OWOCOWA W ARBUZIE 

Liczi - co to jest?

Liczi, inaczej nazywane również chińską śliwką, jest rośliną mającą piękne barwy kielichów kwiatów, które to następnie wydają soczyste oraz niezwykle pachnące owoce. Liczi pierwotnie uprawiane było wyłącznie w Kambodży, Wietnamie, Laosie i na Filipinach. Za czasem popularność spowodowała, że jest uprawiany w większości ciepłych krajów.

Kształtem liczi przypomina bladoróżową śliwkę, która posiada jasny miąższ w środku. Owce liczi zawierają w sobie m.in. białko, tłuszcze, witaminy oraz błonnik, który posiada zbawienne działanie dla poprawnej pracy układu trawiennego. Ze względu na orzeźwiający smak, aromat oraz unikatowy wygląd jest to świetny dodatek np. do deserów.

Zobacz też: ZAPIEKANKA ZERO WASTE

Liczi - właściwości zdrowotne

Przede wszystkim należy wiedzieć, że owoce liczi są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, dlatego można je jeść na surowo. Stanowią one również świetny dodatek do sałatek owocowych. W smaku są lekko kwaskowate co sprawia, iż mają orzeźwiający charakter. Niektóre osoby określają z kolei smak liczi jako słodko-kwaśny ze zdecydowaną przewagą słodyczy.

Również pod względem poziomu kalorii liczi to bardzo dietetyczny owoc. Na podstawie badań naukowcy wywnioskowali, iż liczi dostarcza ok. 66 kalorii w 100 gr. produktu. Sprawia to, iż liczi może być spożywane praktycznie przez każdego z wyjątkiem osób, które są na ścisłej diecie odchudzającej bądź mierzące się z cukrzycą. Liczi pomimo niewielkiej liczby kalorii w 100 gr. zawiera bardzo dużo cukrów prostych co może być niebezpieczne dla zdrowia tych osób.

Witaminy i wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść liczi?

Poza pewnymi wyjątkami liczi wykazuje się ogromną paletą pozytywnych kryteriów, dzięki czemu jest to owoc uznawany za bardzo zdrowy. Do zalet regularnego spożywania liczi można zaliczyć:

 

  • wysoka zawartość witaminy C - liczi to przede wszystkim bardzo duża dawka witaminy C. Dzięki dużej zawartości, wspiera pracę układu odpornościowego. W 100 gr. produktu znajduje się ok. 97% dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę, dzięki czemu liczi powinno być spożywane głównie w okresach jesienno-zimowych;
  • wysoka zawartość wielu składników mineralnych - w składzie liczi oprócz witaminy C można znaleźć m.in. tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, E i K oraz kwas foliowy Dodatkowo liczi zawiera również takie składniki jak wapń, żelazo, magnez, sód, cynk i fosfor. Wszystkie te składniki mają bardzo korzystny wpływ m.in. na układ trawienny, układ odpornościowy, wspierają pracę serca, wzrok oraz poprawiają koncentrację;
  • zawartość związków antynowotworowych - według naukowców wyciąg z owocu liczi niszczy komórki nowotworowe obecne przy raku piersi. Zawiera również sporo związków polifenylowych co wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Oprócz tego wyciąg z owoców liczi wspiera walkę z rakiem wątroby i pomaga zniwelować stany zapalne w organizmie.
  • wysoka obecność składników wspierających walkę z miażdżycą - inną zaletą owoców liczi są również polifenole, które obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi "LDL" i tym samym zwiększają obecność dobrego dla zdrowia człowieka cholesterolu "HDL". Dodatkowo dzięki zdolności do niwelowania procesu utleniania się cholesterolu "LDL" wyciąg z liczi zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz konsekwencji zdrowotnych z tym związanych;
  • zdolność do regulowania ciśnienia krwi - ze względu na dużą obecność potasu liczi wspiera regulowanie i ustanie odpowiedniego ciśnienia krwi i pracy serca. Dzięki temu wyciąg z owoców liczi jest w szczególności zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Dla kogo owoc liczi jest niebezpieczny?

Ze względu na szeroką gamę korzyści płynących ze spożywania owoców i posiadaniu szeregu właściwości, liczi jest zalecane praktycznie każdemu. Wykazując się dużą zawartością witamin, białka, błonnika oraz cennych minerałów, mogą go przyjmować osoby cierpiące na różne schorzenia lub chcące jedynie wzmocnić pracę np. układu odpornościowego bądź też krwionośnego.

Jednak liczi nie jest przeznaczone dla osób, które są na ścisłej diecie bądź zmagają się z cukrzycą. Powodem tego jest wysokie stężenie cukrów prostych, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia tych osób.

Warto zdawać sobie sprawę, iż w 100 gr. tego owocu mieści się odpowiednik ok. 3 łyżeczek cukru. Z tego też względu liczi nie jest polecane diabetykom (indeks glikemiczny liczy wynosi 50). Liczi może jednak być niewielkim dodatkiem np. do soków bądź przetworów, gdzie jego udział jest niewielki. W tym wypadku nie będzie on miał aż tak ogromnego wpływu na zdrowie np. cukrzyków a dodatkowo może podkreślić smak soku owocowego.

Jak obrać owoc liczi?

Jak obrać owoc liczi? Należy do tej grupy owoców, które można spożywać na surowo. Jednak przed spożyciem, owoc należy obrać, zaczynając od oderwania ogonka. Następnie ściągnąć delikatnie skórkę, za którą kryje się delikatny miąższ o perłowym kolorze. Podczas obierania należy uważać na pestkę!

Jeśli skórka nie odchodzi swobodnie, oznacza to, że owoc nie jest jeszcze dojrzały.

Jedzenie grejpfruta na noc
Właściwości jabłka
Awokado
Banan jak przyrządzić?
Jedzenie grejpfruta na noc
Właściwości jabłka
Awokado
Banan jak przyrządzić?