Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze, witaminy

Mandarynki dla większość ludzi kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Warto jednak dokładniej zaznajomić się ze wszystkimi właściwościami tego cytrusa, gdyż ten niepozorny owoc posiada w sobie dobrego. Z tego artykułu można się dowiedzieć m.in. o tym: ile kcal ma mandarynka, czy można spożywać je w ciąży oraz czym różni się klementynka a mandarynka. Przedstawione zostaną także korzyści wynikające z jedzenia tego cytrusa oraz to, jakie witaminy i wartości odżywcze w sobie posiada.

Zobacz też: MANDARYNKOWA BABKA 

Jakie witaminy ma mandarynka?

Mandarynka należy do grupy cytrusów, które posiadają szereg właściwości leczniczych. Jej spożywanie działa zbawiennie na układ odpornościowy, hamuje działanie wolnych rodników, a także poprawia kondycję skóry i chroni przez chorobami oczu. Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, że według najnowszych badań, owoce te zwalczają otyłość, zapobiegają cukrzycy typu 2, miażdżycy naczyń, a nawet niektórym nowotworom. W mandarynkach możemy głównie znaleźć witaminę A oraz C, a także w mniejszych ilościach - witaminy B3, B6 oraz E. 

Witamina A

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że mandarynki są jednymi z owoców najbogatszych w tę witaminę. Spożywając je możemy liczyć na pozytywny wpływ na budowę zębów, silnych kości, ochronę skóry przed działaniem promieni UV oraz ogólną poprawę kondycji skóry. Dodatkowo, witamina A chroni przed rozwojem chorób oczu, np. jaskry, zaćmy i tzw. kurzej ślepoty.

Witamina C

Mandarynka podobnie jak inne cytrusy jest bogatym źródłem witaminy C, która odpowiada za wzmocnienie układu odpornościowego oraz ochronę organizmu przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych, a także stanowi przeciwutleniacz, który odpowiada za zahamowanie namnażania się wolnych rodników odpowiedzialnych za degradację komórek znajdujących się w ludzkim ciele. Owoce te mają zatem duży wpływ na opóźnienie starzenia się skóry.

Mandarynka - właściwości odżywcze

Warto zwrócić uwagę na zawartość substancji odżywczych, które znajdują się w cytrusie. Owoc ten zawiera:

  • 0,81 g białka,
  • 0,31 g tłuszczu,
  • 13,34 g węglowodanów,
  • 1,8 g błonnika,
  • 85,17% wody,
  • 37 mg wapnia,
  • 0,15 g żelaza,
  • 10 mg magnezu,
  • 20 mg fosforu,
  • 166 mg potasu,
  • 2 mg sodu,
  • 0,07 mg cynku,
  • 26,7 mg witaminy C,
  • 0,058 mg tiaminy,
  • 0,036 mg ryboflawiny,
  • 0,078 mg witaminy B6,
  • 0,376 mg witaminy B3,
  • 681 IU witaminy A,
  • 0,2 mg witaminy E.

Ile kalorii ma mandarynka?

Średniej wielkości mandarynka waży średnio 75g i dostarcza organizmowi 100 g mandarynek dostarcza organizmowi ok. 40 kcal. Poprzez wzgląd na ich małą kaloryczność, mandarynki są owocami, które śmiało można spożywać nawet będąc na diecie. Mandarynki pomimo tego, że są słodkie w smaku, to nie tuczą. Składają się głównie z wody, a znajdujące się w nich kwas cytrynowy i jabłkowy znacząco przyspieszają oczyszczanie się organizmu z toksyn praz wspomagają trawienie. Z tego względu spożywanie tych cytrusów jest szczególnie rekomendowane osobom, które borykają się z nadwagą lub chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Zobacz też: BRZOSKWINIA - KALORIE, WŁAŚCIWOŚCI, INDEKS GLIKEMICZNY 

Mandarynki a cukrzyca

Mandarynki mogą być spożywane nie tylko przez osoby zdrowe, które chcą zapobiec wystąpieniu u nich cukrzycy typu 2, ale również przez diabetyków. Dzieje się tak, gdyż cytrusy te posiadają średnią zawartość węglowodanów i są nisko energetyczne. Indeks glikemiczny mandarynki jest stosunkowo niski, gdyż wynosi on 30. Osoby chore na cukrzycę mogą zatem bez obaw spożywać ten owoc.

Rodzaje mandarynek

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje wiele odmian mandarynek. Wśród nich prym wiodą klementynki, które to są hybrydą mandarynki i gorzkiej pomarańczy. Cechują się one przyjemnie kwaskowatym smakiem, małą ilością pestek oraz łatwą do ściągnięcia skórką. Krzyżując ze sobą mandarynkę i grejpfruta otrzymujemy odmianę tangelo. Jest ona bardzo soczysta i ma delikatnie gorzki posmak. Mandarynka bez pestek określana jest jako satsuma. Na bazarach można natknąć się na mandarynki o lekko czerwonawej barwie. Jest to odmiana nazywana tangerynką.

Spożywanie mandarynki w ciąży

Jedną z cech charakterystycznych owoców cytrusowych jest to, że mogą stanowić one przyczynę alergii. Z tego też powodu kobiety w ciąży powinny spożywać mandarynki w małych ilościach. Jak powszechnie wiadomo w żywieniu potrzebny jest umiar, zatem owoce te jedzone w małych ilościach nie powinny szkodzić kobiecie w ciąży.

Ważnym aspektem, na który bezapelacyjnie należy zwrócić szczególną uwagę jest dokładne umycie owoców przed spożyciem. Jest to istotne, ponieważ chemikalia, które znajdują się na mandarynce mogą stanowić zagrożenie dla dziecka. Przed zjedzeniem tego cytrusa warto jest zatem dokładnie wyszorować go szczoteczką, najlepiej pod gorącą wodą.

Zobacz też: CZY MOŻNA JEŚĆ KIWI W CIĄŻY 

Mandarynki a karmienie piersią

Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku ciąży, kobieta może spożywać mandarynki podczas karmienia piersią. Ważne jest jednak to, aby były to wyważone ilości, gdyż wszystkie owoce należące do cytrusów mogą wywołać reakcję alergiczną u dziecka. Warto zatem dokładnie obserwować, jak dziecko reaguje na pokarm matki, która spożywała mandarynki.

Wróć

Jak zasadzić i wyhodować awokado z pestki?
Awokado – proste przepisy kulinarne
Właściwości zdrowotne szpinaku
Dlaczego warto jeść brokuły?
Jak zasadzić i wyhodować awokado z pestki?
Awokado – proste przepisy kulinarne
Właściwości zdrowotne szpinaku
Dlaczego warto jeść brokuły?