Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepis na chipsy z buraka

Chipsy z warzyw korzeniowych cieszą się coraz większą popularnością. Są bowiem zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla chipsów ziemniaczanych, szczególnie tych ze sklepu, które nie dość, że są smażone to jeszcze często na oleju palmowym czyli najgorszym z tłuszczów. Wśród warzyw, z których przygotowywane są domowe chipsy coraz częściej pojawia się burak.

Cudowne właściwości buraka

Buraki czerwone mają szereg wspaniałych właściwości zdrowotnych. Zawierają dużą ilość żelaza, więc są pomocne w walce z anemią. Bardzo pozytywnie wpływają także na układ krwionośny oraz pokarmowy. Sok z buraków jest znakomitym lekiem na przeziębienie i grypę. Radzi sobie zarówno z katarem, jak i kaszlem. Buraki pomagają także poradzić sobie z nieprzyjemnymi objawami menopauzy.

Zobacz też: PIECZONE BURAKI - ŹRÓDŁO ZDROWIA I URODY

Chipsy z buraka

Burak staje się coraz popularniejszym warzywem na domowe chipsy. Chipsy z buraków poleca nawet Anna Lewandowska. Ich smak jest nieco nietypowy, bo jesteśmy przyzwyczajeni raczej do słonych, a te są słodkie. Jednak posypane solą smakują równie dobrze, choć soli też powinniśmy spożywać jak najmniej. Warzywne chipsy, również te z buraków można urozmaicać różnymi, ulubionymi przyprawami. Do buraków pasują znakomicie takie przyprawy jak majeranek czy goździki.

Zobacz też: PRZEPIS NA KREM Z BURAKÓW

Chipsy z buraka - przepis

Przepis na chipsy z buraków jest naprawdę bardzo prosty. Potrzebne będzie tylko kilka składników:

  • burak;
  • dwie łyżki oleju;
  • opcjonalnie sól lub ulubione przyprawy;

Oprócz składników przyda się także dobry nożyk i papier do pieczenia. Buraka myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plastry. Plastry buraka polewamy olejem i mieszamy, tak, by całe były nim pokryte. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy chipsy. Ważne, aby na siebie nie nachodziły, bo muszą upiec się równomiernie. Kiedy piekarnik nagrzeje się do 130 stopni, wkładamy blachę z chipsami na około godzinę. Jeśli chcemy przyrumienić chipsy, zwiększamy temperaturę pod koniec pieczenia do 140 stopni. Gotowe chipsy posypujemy solą lub przyprawami. 

Buraki to bardzo zdrowe i smaczne warzywa, lubiane zazwyczaj także przez dzieci, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Chipsy są nie tylko smaczną możliwością przemycenia dzieciom warzyw do diety, ale też zdrową przekąską dla każdego. Warto przygotowywać je zwłaszcza kibicom, którzy podczas oglądania meczów lubią coś podjadać.

Zobacz też: HUMMUS Z BURAKA 

Wróć

Przepis na chłodnik z buraków
Jak gotować czerwone buraki?
Buraki w diecie człowieka
Pieczone buraki
Przepis na chłodnik z buraków
Jak gotować czerwone buraki?
Buraki w diecie człowieka
Pieczone buraki