Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepis na pieczone ziemniaki w mundurkach prosto z piekarnika

Ziemniaki to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych warzyw, które często goszczą (w różnych postaciach) na polskim stole. Są stosunkowo tanie oraz łatwo dostępne oraz zawierają bardzo dużo cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych. Liczne odmiany ziemniaków, które różnią się między sobą przede wszystkim smakiem oraz właściwościami sprawiają, że można z nich przygotować rozmaite dania.

Zobacz też: ILE GOTOWAĆ ZIEMNIAKI? 

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach to jedna z najbardziej prostych i smacznych potraw, jakie można przygotować wyłącznie z wykorzystaniem bul. Najlepiej w tym celu sprawdzają się ziemniaki młode, które charakteryzują się delikatnym smakiem. Jak w przypadku większości potraw istnieje kilka sposobów na to, aby przygotować ziemniaki w mundurkach - bez wątpienia najpopularniejszymi metodami jest ich ugotowanie lub podpieczenie w piekarniku. Aby przygotować klasyczne gotowane ziemniaki w mundurkach potrzeba:

  • kilka ziemniaków - w zależności od potrzeb (należy je bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą),
  • duży garnek z wodą (około 3-4 litry wody),
  • przyprawy - np. sól, zioła prowansalskie, czosnek, rozmaryn,
  • masło.

Sposób przygotowania gotowanych ziemniaków w mundurkach jest banalnie prosty:

  1. Ziemniaki po umyciu należy wrzucić do wrzącej wody - w zależności od rodzaju ziemniaków oraz ich wielkości czas gotowania może być różny. Zazwyczaj wystarczy około 15-25 minut.
  2. Po ugotowaniu należy odczekać chwilę i obrać ziemniaki ze skórki. W przypadku młodych ziemniaków można je zjeść razem ze skórką - oczywiście, jeśli komuś ona nie przeszkadza.
  3. Ziemniaki (już na talerzu) doprawia się według uznania przyprawami oraz masłem.

Zobacz też: SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW - DWA PROSTE PRZEPISY 

Innym sposobem na przyrządzenie ziemniaków jest ich upieczenie w piekarniku. W tym celu należy przygotować analogicznie do poprzedniego przepisu:

  • kilka ziemniaków,
  • oliwę z oliwek lub olej,
  • przyprawy - sól, zioła prowansalskie, czosnek, paprykę słodką i paprykę ostrą, rozmaryn,
  • masło,
  • naczynie żaroodporne.

Analogicznie do poprzedniego przepisu:

  1. Ziemniaki należy dokładnie umyć.
  2. Naczynie żaroodporne należy równomiernie natłuścić.
  3. Ziemniaki miesza się z przyprawami - według uznania i układa się je w naczyniu żaroodpornym. W przypadku większych ziemniaków można je przekroić na pół.
  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza i piec około 40 minut do miękkości ziemniaków. Przez pierwsze 20 minut pieczenia naczynie można przykryć folią aluminiową.

Ziemniaki w mundurkach mogą stanowić zarówno samodzielną potrawę - świetnie smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym. Mogą także stanowić dodatek do ryb, mięsa czy innych warzyw.

Wróć

Ziemniaki faszerowane
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Sałatka z ziemniaków
Ziemniaczki w mundurkach
Ziemniaki faszerowane
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Sałatka z ziemniaków
Ziemniaczki w mundurkach