Barszcz biały stanowi pozycją obowiązkową na wielkanocnym stole. Zgodnie ze staropolską tradycją przygotowany powinien zostać na esencjonalnym wywarze mięsnym, do którego dodaje się białą kiełbasę. Przy gotowaniu barszczu białego nie obejdzie się bez aromatycznych przypraw. Tradycyjnie powinny się w nim znaleźć poza solą i pieprzem także czosnek, ziele angielskie i liść laurowy oraz suszony majeranek. Zwykle barszcz zabielany jest śmietaną o zawartości tłuszczu 12 lub 18%.
Różne regiony Polski mają odmienne zwyczaje dotyczące tego, z czym barszcz biały się podaje. W województwie lubelskim do tej potrawy dorzuca się pokrojone kawałki twarogu, na Kujawach w barszczu można znaleźć natomiast ziemniaczane kluseczki. W tym artykule zaprezentujemy natomiast dwie inne wersje tej tradycyjnej zupy - najbardziej popularny w wielu częściach naszego kraju barszcz biały z dodatkiem pokrojonej białej kiełbasy oraz nieco rzadziej przygotowywany, ale w wielu rodzinach będącą hitem na wielkanocnym stole barszcz biały z puree ziemniaczanym.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: około 2 godziny
Składniki:
Sposób przygotowania barszczu białego z tłuczonymi ziemniakami
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: około 2 h
Składniki:
Sposób przygotowania barszczu białego z kiełbasą