Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Surówka z marchewki – pomysł na surówkę z marchwi w połączeniu z jabłkiem lub porem

Surówka z marchewki i jabłka to niemalże klasyka wśród dodatków do dań obiadowych. Jej wykonanie jest stosunkowo proste, zaś dobry smak i właściwości sprawdzone i pewne. Jak przygotować taką surówkę, by była nie tylko smaczna, ale również zdrowa i prezentowała się wyjątkowo na talerzu?

Zobacz też: JAK PRZYGOTOWAĆ FRYTKI Z MARCHEWKI 

Klasyczna surówka z marchewki i jabłka

Najpopularniejsza surówka z marchewki i jabłka ma prosty skład. Wystarczy przygotować:

  • 1/2 kilograma świeżej marchwi,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
  • łyżeczka cukru lub miodu,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Przygotowanie jej również nie należy do zbyt skomplikowanych:

  1. Owoce i warzywa należy umyć i obrać.
  2. Zetrzeć na tarce o wybranych oczkach lub z użyciem melaksera.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Warto, aby surówka z marchewki i jabłka była przyrządzona tuż przed spożyciem, ze wcześniej schłodzonych składników.

Pikantna surówka z marchewki i pora

Inną sprawdzoną wersją dodatku do obiadu może być surówka z marchewki z chrzanem albo  surówka z marchewki i pora. Są one bardziej pikantne i przeznaczone raczej dla dorosłych. Przygotować należy:

  • dwie średniej wielkości marchewki,
  • jedno jabłko,
  • biała część niewielkiego pora,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, majonez lub śmietana do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pora sparzyć we wrzątku i pokroić w drobne kawałki.
  2. Jabłko i marchew zetrzeć.
  3. Połączyć składniki, doprawić do smaku.

Zamiast pora można użyć łyżki startego chrzanu, również przyprawy można dodać wedle uznania.

Zobacz też: KREM Z MŁODEJ MARCHEWKI I SOCZEWICY 

Surówka z marchewki do obiadu - alternatywne przepisy

Klasyczna czy pikantna surówka z marchewki i jabłka może mieć wiele odmian, zależnych od naszych preferencji smakowych. Warto dodać inne warzywa korzeniowe, na przykład seler czy pietruszkę, gdyż surówka z marchewki i selera potrafi być równie smaczna i zdrowa. Jabłko można zastąpić innym soczystym owocem, na przykład kawałkami ananasa. Każda surówka z marchewki do obiadu może być pikantna, słodka albo kwaskowa, w zależności od dodatków i sposobu przyprawienia.

Zdrowy deser z marchewką

Surówka z marchewki ze śmietaną może być także dobrym przepisem na deser. Bazując na powyższych recepturach, nie dodając pikantnych przypraw a jedynie słodkawe warzywa i owoce, rodzynki czy pestki słonecznika albo dyni oraz śmietanę można stworzyć zdrową i smaczną przekąskę. Surówka z marchewki na słodko smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Dobra surówka z marchewki i jabłka nie musi być skomplikowana. Warto trzymać się podstawowych zasad przy jej przyrządzaniu, czyli doboru wysokiej jakości świeżych składników, dodania odrobiny tłuszczu w celu przyswajania witamin oraz podkreślenia charakteru z użyciem wybranych przypraw. Dzięki temu nawet bez przepisu możemy stworzyć smaczny i zdrowy dodatek do posiłku.

Wróć

Jak przygotować frytki z marchewki?
Światowy Dzień Marchewki
Ile kalorii ma marchewka?
Prosty przepis na krem z marchwi
Jak przygotować frytki z marchewki?
Światowy Dzień Marchewki
Ile kalorii ma marchewka?
Prosty przepis na krem z marchwi