omlet z 2 jaj z sezamem i szczypiorkiem, pokrojony w paski
marchewka posiekana w zapałki 2 szt.
grzyby shitake albo podsmażone boczniaki 100 g
ogórek zielony posiekany w zapałki 1 szt.
łosoś 100 g
nori do zawijania sushi kilka szt.
pasta wasabi lub chrzan z sokiem z limonki
sezam 2 łyżki prażonego na suchej patelni
sos sojowy
limonka
PRZYGOTOWANIE
Mięso świeżej ryby powinno zostać poddane głębokiemu mrożeniu na przynajmniej 2 doby, zanim użyjemy je w sushi. Tak przygotowaną rybę, osuszoną w pokojowej temperaturze, kroimy na równe paski. Ryż należy ugotować na sypko. Łyżkę octu rozprowadzić z łyżeczką cukru i odrobiną soli, całość wymieszać delikatnie z ryżem. Na liściu nori ułożyć mokrymi rękoma ryż, zostawiając 2 cm margines na sklejenie rolki.