Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

SUSHI

Mistrzowskie przepisy
Mateusza Zielonki!

SKŁADNIKI

  • ryż do sushi 100 g suchego
  • ocet ryżowy
  • cukier
  • sól
  • omlet z 2 jaj z sezamem i szczypiorkiem, pokrojony w paski
  • marchewka posiekana w zapałki 2 szt.
  • grzyby shitake albo podsmażone boczniaki 100 g
  • ogórek zielony posiekany w zapałki 1 szt.
  • łosoś 100 g
  • nori do zawijania sushi kilka szt.
  • pasta wasabi lub chrzan z sokiem z limonki
  • sezam 2 łyżki prażonego na suchej patelni
  • sos sojowy
  • limonka

PRZYGOTOWANIE

Mięso świeżej ryby powinno zostać poddane głębokiemu mrożeniu na przynajmniej 2 doby, zanim użyjemy je w sushi. Tak przygotowaną rybę, osuszoną w pokojowej temperaturze, kroimy na równe paski.
Ryż należy ugotować na sypko. Łyżkę octu rozprowadzić z łyżeczką cukru i odrobiną soli, całość wymieszać delikatnie z ryżem.
Na liściu nori ułożyć mokrymi rękoma ryż, zostawiając 2 cm margines na sklejenie rolki.

  1. Wykładamy ogórka, odrobinę marchewki, dwa paski omletu, posypujemy sezamem, zawijamy rolkę.
  2. Nori z ryżem posypujemy sezamem, wykładamy sporo ogórka, kawałki łososia, smarujemy delikatnie ryż chrzanem wasabi. Zwinąć rolkę.
  3. Nori z ryżem posmarować chrzanem, wyłożyć marchewkę, grzyby, omlet, sezam. Zawinąć rolkę

Podawać w towarzystwie sosu sojowego.

Zobacz też: GRILLOWANE MINI SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA, PAPRYKI I CUKINI

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!