Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Vege gołąbki w tempurze

Mistrzowskie przepisy
Mateusza Zielonki!

SKŁADNIKI

  • kapusta, głowa – 1 szt.
  • ryż biały – 300g
  • seler naciowy – 3 łodygi
  • marchewka – 1 szt.
  • por – 10 cm
  • imbir – 4 cm korzenia
  • czosnek – 4 ząbki
  • mąka pszenna – 100 g
  • mąka kukurydziana – 100 g
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • cebula granulowana – łyżeczka
  • czosnek granulowany – łyżeczka
  • kurkuma – łyżeczka
  • cebulka dymka – 1 szt

PRZYGOTOWANIE

Możesz ugotować całą główkę kapusty z wyciętym rdzeniem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Możesz jednak zagotować tylko kilka liści, jeśli zamierzasz zrobić mniej gołąbków. Polecam sprawdzić również kiszoną całą główkę kapusty, z której gołąbki wychodzą wyśmienite.

Ugotuj ryż. Na patelni rozgrzej olej, na nim podsmaż czosnek, imbir, por, seler naciowy, marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
Zwiń klasycznie gołąbki. Ułóż je ciasno w brytfance bądź w garnku, podlej delikatnie wodą bądź wywarem i piecz w piekarniku pod przykryciem około godziny w temp 180 stopni.


Tak klasycznie przygotowane bezmięsne gołąbki proponuję usmażyć dodatkowo w cieście.
W tym celu zmieszaj pół na pół mąkę kukurydzianą i pszenną, dodaj czosnek granulowany i cebulę, kurkumę, sól, pieprz. Dodaj trochę zimnej wody – ciasto powinno przypominać gęste ciasto na naleśniki. Gołąbki obtocz w mące, później w cieście do smażenia i smaż na głębokim oleju aż do zrumienienia.
Do takiej chrupiącej wersji gołąbków ostry pomidorowy sos będzie pasował idealnie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!