Najczęściej wybieranym warzywem na grilla jest cukinia, a, mimo że bakłażan jest do niej nieco podobny - często o nim zapominamy. Dlaczego? Może dlatego, że opinia o nim jest taka, że może być gorzki, gąbczasty i niedobry. Ale dzisiaj to odczarujemy i pokażemy Ci kilka przepisów, które zmienią postrzeganie bakłażana i stanie się on stałym bywalcem na Twoim grillu!
Najważniejsze zasady przy grillowaniu bakłażana
- Bakłażana warto posolić i odstawić na 15-30 minut, aby pozbyć się goryczki. Sól wyciągnie nadmiar wilgoci i zmiękczy bakłażana. Następnie opłucz plastry pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Bakłażan dobrze wchłania smaki, więc dobrze jest przygotować prostą marynatę z oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. Możesz dodać ulubione zioła i przyprawy.
- Nasmaruj plastry bakłażana marynatą i odstaw na co najmniej 10-15 minut przed grillowaniem. Możesz również pozostawić je na dłużej, aby bardziej przesiąkły smakiem.
- Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Zbyt niska temperatura sprawi, że bakłażan stanie się gumowaty, a zbyt wysoka może go spalić.
- Grilluj bakłażana przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko przypieczony. Czas może się różnić w zależności od grubości plastrów i temperatury grilla.
Jak wybrać dobrego bakłażana?
Skórka - powinna być jednolitego, głębokiego fioletowego koloru. Unikaj bakłażanów, które mają plamy, przebarwienia lub są matowe. Skórka powinna być gładka i lśniąca. Unikaj bakłażanów z pomarszczoną lub uszkodzoną skórką.
Twardość - delikatnie naciśnij bakłażana palcem. Powinien być jędrny, ale lekko sprężysty. Jeśli pozostaje wgłębienie, oznacza to, że bakłażan jest przejrzały. Bakłażan powinien być cięższy, niż się wydaje w stosunku do swojego rozmiaru. Lżejsze bakłażany mogą być suche i włókniste w środku.
Rozmiar - średnie i małe bakłażany często są bardziej delikatne i mają mniej nasion niż większe. Duże bakłażany mogą być gorzkie i mieć dużo nasion.
Zapach - bakłażan nie powinien mieć żadnego nieprzyjemnego zapachu. Jeśli jego zapach jest kwaśny lub zgniły, jest to znak, że jest zepsuty.
Grillowany bakłażan z czosnkiem i oliwą
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z jednej cytryny
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia)
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Posól plastry bakłażana i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie opłucz i osusz.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Plastry bakłażana nasmaruj marynatą i odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej grill do średniej temperatury.
- Bakłażany grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
- Podawaj z posiekanymi świeżymi ziołami.
Grillowany bakłażan z serem feta i miętą
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 100 g sera feta
- Garść świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Posól plastry bakłażana i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie opłucz i osusz.
- Plastry bakłażana posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rozgrzej grill do średniej temperatury.
- Bakłażany grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
- Na gotowe plastry bakłażana pokrusz ser feta i posyp posiekaną miętą.
- Skrop sokiem z cytryny przed podaniem.
Grillowany bakłażan z pastą tahini
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki wody
- Świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Posól plastry bakłażana i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie opłucz i osusz.
- Plastry bakłażana posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rozgrzej grill do średniej temperatury.
- Bakłażany grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
- W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę, aż powstanie gładka pasta.
- Gotowe plastry bakłażana posmaruj pastą tahini.
- Podawaj posypane świeżą kolendrą.
Grillowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 średnie pomidory
- 1 kula mozzarelli
- Świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Posól plastry bakłażana i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie opłucz i osusz.
- Plastry bakłażana posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Pomidory pokrój w plastry, mozzarellę również pokrój w plastry.
- Rozgrzej grill do średniej temperatury.
- Bakłażany grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
- Na gotowe plastry bakłażana połóż plaster pomidora i mozzarelli.
- Podawaj udekorowane świeżą bazylią.
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowo-miętowym
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- Garść świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do sosu)
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- Papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Posól plastry bakłażana i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie opłucz i osusz.
- Plastry bakłażana posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rozgrzej grill do średniej temperatury.
- Bakłażany grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.
- W międzyczasie przygotuj sos jogurtowo-miętowy: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą miętę, sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek oraz kmin rzymski (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili do sosu.
- Gotowe plastry bakłażana podawaj z sosem jogurtowo-miętowym.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz bakłażana jako przystawkę, dodatek do dania głównego czy samodzielne danie, jego wyjątkowy smak z pewnością zachwyci Twoich gości i domowników. Eksperymentuj z różnymi marynatami, dodatkami i sosami, aby stworzyć swoje własne, unikalne kompozycje smakowe. Życzymy smacznego grillowania i niezapomnianych kulinarnych wrażeń!