Zastanawiasz się, co podać do głównych dań mięsnych podczas grillowej uczty? Postaw na sałatki! Na grilla najlepiej sprawdzą się te lekkie, warzywne lub z dodatkiem owoców, ale też sałatki z ziemniakami. Postaraj się zrobić kilka z nich, aby wpasować się w gusta każdego z gości. Wypróbuj nasze najlepsze przepisy!
Jakie sałatki do grilla?
Sałatki to doskonały dodatek do dań z grilla, które dodają tym posiłkom świeżości i lekkości, a także błonnika z warzyw, który pomaga w trawieniu ciężkich, grillowanych dań. Opcje ziemniaczane, takie jak sałatka ziemniaczana z koperkiem i jogurtem, są idealne dla tych, którzy preferują bardziej odświeżające dodatki. Sałatki warzywne, na przykład z rukolą, pomidorami i serem feta, pomagają zjeść więcej warzyw w pysznej formie, a mieszanki z quinoa i pieczonymi warzywami pozwalają na wprowadzenie trochę mniej klasycznych dań na grilla. Niezależnie od wyboru, sałatki na grilla to zawsze dobry pomysł!
Sałatka z rukolą i pomidorami
Składniki:
- 4 szklanki rukoli
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1/4 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj rukolę, pomidorki koktajlowe, cebulę i parmezan.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.
Sałatka grecka
Składniki:
- 2 szklanki mieszanki sałat (np. sałata lodowa, sałata rzymska)
- 1 ogórek, pokrojony w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 1/2 szklanki oliwek
- 1/2 szklanki pokrojonego sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- Sól i pieprz do smaku
- Oregano do smaku
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj sałatę, ogórek, paprykę, cebulę, oliwki i ser feta.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sól, pieprz i oregano.
- Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj przed podaniem.
Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 bakłażan, pokrojony w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki
- 1 żółta papryka, pokrojona na kawałki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki świeżych ziół (np. bazylia, tymianek)
- 1/4 szklanki kruszonego sera feta
Sposób przygotowania:
- Warzywa posmaruj oliwą z oliwek, posól i popieprz.
- Grilluj warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
- Przełóż warzywa do miski, posyp świeżymi ziołami i kruszonym serem feta.
Sałatka z komosą ryżową i warzywami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 szklanka pokrojonego ogórka
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj ugotowaną quinoa, ogórek, pomidorki, cebulę i kolendrę.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz.
- Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki:
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
- 1 szklanka pokrojonego ogórka
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj arbuza, ogórek, cebulę, ser feta i miętę.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz.
- Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.
Sałatka ziemniaczana do grilla z jogurtem i koperkiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml majonezu
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20-25 minut w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedź, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórek. Pokrój ziemniaki w kostkę około 1-2 cm.
- W misce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Posiekaj drobno koperek i szczypiorek, a następnie dodaj do mieszanki jogurtowo-majonezowej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Pokrojone ziemniaki przełóż do dużej miski. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki były równomiernie pokryte sosem. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku, jeśli to konieczne.
- Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Wypróbuj przepisy na sałatki na grilla
Jak widzisz, opcji sałatek do grilla jest mnóstwo! Mam nadzieję, że wypróbujesz nasze ulubione przepisy i na stałe zagoszczą na Twoim grillowym stole. Koniecznie eksperymentuj i sprawdzaj nowe połączenia, a sałatki nigdy Ci się nie znudzą.