Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1 h
Sos:
Bakłażana umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, kumin, paprykę, cynamon, sól i pieprz. Każdy plaster bakłażana posmaruj marynatą z obu stron i odstaw na 20 - 30 minut. Następnie na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju i smaż na niej plastry bakłażana z obu stron przez 2 - 3 minuty.
Sos:
Tahini, jogurt, oliwę, sól i cukier zmiksuj blenderem na gładki sos. Pietruszkę drobno posiekaj, a z granata obierz i przesyp pestki do miseczki. Grillowane plastry bakłażana umieść na talerzu, polej sosem, posyp pestkami granatu, pietruszką i od razu podawaj.