Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tarta rosołowa

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 h

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 ugotowane marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • Mięso z rosołu posiekane w kostkę
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • garść szpinaku lub pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Do mąki dodaj sól, masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki), słodką paprykę i pieprz. Rozetrzyj w palcach, tak długo, aż powstanie tzw. kruszonka. Dodaj żółtko, chwilę wyrabiaj, aż składniki się połączą. Na końcu dodaj wodę i wszystko razem wyrabiaj aż otrzymamy gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i przełóż na formę do tarty o średnicy 23 cm. Spód nakłuj widelcem i włóż do lodówki na 20 minut. Schłodzone przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą lub ryżem, aby nie urosło podczas pieczenia.
Piecz w 190 stop.C przez ok. 10 minut. Usuń papier wraz z obciążeniem, piecz jeszcze 5 minut. Następnie wyjmij i wlej nadzienie. Ponowie włóż tartę do piekarnika na 25 minut.

Nadzienie: Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Dodaj mięso z rosołu, białko, jajko jogurt i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak lub posiekaną natkę pietruszki. Nadzienie wyłóż na podpieczoną tartę.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!