Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Bułeczki wielkanocne

Czas: 50 minut + 2 h na wyrastanie
Ilość porcji: 8 - 10 bułeczek

SKŁADNIKI

  • 80 g drobnego cukru
  • 60 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 40 g margaryny Kasia
  • 420 g mąki pszennej
  • 160 g rodzynek
  • 1 jajko

Do dekoracji

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g dżemu morelowego

Zobacz też: JAK ZAGĘŚCIĆ SOS

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wlej wodę, dodaj cukier, stopioną margarynę, drożdże, mleko i roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę, rodzynki. Ciasto wyrabiaj 5-6 minut lub do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 części, z każdej uformuj kulę. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na wyrośniętych bułeczkach zrób dekorację. Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody, całość będzie dość gęsta. Masę włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na każdej bułeczce krzyżyk. Bułki piecz 20 minut. Studź na kratce. Wystudzone bułeczki posmaruj podgrzanym dżemem morelowym, przetartym przez sito.

Zobacz też: MAZUREK WIELKANOCNY