Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Deser z kaszy jaglanej i kakao

Jak zrobić jagielnik? 

Deser z kaszy jaglanej, inaczej zwany jagielnikiem może na początku zabrzmieć groźnie. Ale nie bój się jej, to jeden z najprostszych, najzdrowszych i najsmaczniejszych deserów jakie można zrobić, BEZ PIECZENIA.

SKŁADNIKI na deser z kaszy jaglanej

Ciasto

  • kasza jaglana naturalna – 200-250 g (1 szklanka)
  • kakao - 3 duże łyżki
  • miód naturalny lipowy etc. (jakiś delikatny) – 1 łyżka lub wg uznania
  • orzechy w każdej postaci: włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały w płatkach – 1 szklanka
  • mleczko kokosowe w puszce – 1 szt.
  • cukier brązowy/trzcinowy – 150 g
  • banan – 1 szt.
  • wiórki kokosowe – kilka łyżek
  • aromat waniliowy naturalny lub laska wanilii – 1 szt.

 Polewa

  • czekolada z dużą zawartością % kakao - 2 tabliczki
  • mleczko kokosowe w puszce – 1 szt.
  • owoce (truskawki, wiśnie) – wg uznania

PRZYGOTOWANIE deseru z kaszy jaglanej

Kasza jaglana podawana do obiadu ma czasami gorzki posmak. W słodyczach nie powinniśmy go czuć. Aby mieć pewność, że kasza pozbędzie się tego smaku, wypłucz ją bardzo dokładnie w zimnej wodzie. Weź 1 szklankę (200-250 g) opłukanej kaszy jaglanej i wsyp do garnka. Zalej ją szklankami mleka (około 400-500 ml).  Jeśli nie masz mleka, możesz dodać wody, choć lepsza w smaku będzie z użyciem mleka. Jeśli nie używasz krowiego mleka, możesz spokojnie użyć jakiegokolwiek innego napoju/mleka zbożowego. Kaszę gotuj przez ok. 15-20 minut. Powinna być dobrze ugotowana. Po ugotowaniu wystudź ją i dodaj WSZYSTKIE składniki z poniższej listy. Najważniejsze, aby zmiksować wszystkie składniki na gładką masę:

  • 0,5 puszki mleczka kokosowego
  • 1 banan
  • 3 duże łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru (wg własnych preferencji)
  • orzechy (tak dużo, jak tylko lubisz :))

Gotową masę wylej do formy. Formę polecam wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu bez problemu wyjmiesz z niej zastygnięte ciasto.

Na gotowy deser wlej polewę. W tym celu roztop gorzką czekoladę (im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej), a następnie dodaj kilka łyżek mleczka kokosowego. Pamiętaj, aby mleczko kokosowe w puszce najpierw zmieszać – jeśli tego nie zrobisz mleczko rozwarstwi się, a w Twojej polewie wyląduje woda kokosowa.

Polane ciasto udekoruj owocami. Dodaj takie, jakie lubią Twoje dzieci najbardziej. Taki deser można jeść bezkarnie. Nie bój się eksperymentować. Baza z kaszy jaglanej przyjmuje wszystko i jest bardzo wdzięczna 😊

Zobacz też: EKSPRESOWE MINIPĄCZKI

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!