Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 h
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Ciasto kruche: Mąkę, mielone migdały i cukier puder przesiej na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy formę na tartę o średnicy 22 cm. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Schłodzone nakłuj widelcem, nałóż papier do pieczenia i wsyp ryż aby obciążyć tartę. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 15 minut. Następnie zdejmij papier z ryżem i piecz ciasto 5 minut. Po tym czasie wyjmij, wlej nadzienie i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut do stężenia nadzienia.
Nadzienie: Serek, jajka i olej wymieszaj w misce rózgą kuchenną. Dodaj przesianą mąkę razem z budyniem. Wymieszaj. Wylej nadzienie na wypieczony kruchy spód. Gotową tartę udekoruj świeżymi malinami