Szarlotka 1 Z 1 3

Klasyczna szarlotka

6 Osoby 120 Minuty

Nadzienie jabłkowe

Ciasto kruche

Do wykończenia

Wykonanie 

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do szerokiego garnka, posyp cukrem i cynamonem, wlej sok z cytryny, smaż, mieszając co jakiś czas, przez około 15 minut, aż jabłka będą miękkie. W tym czasie przygotuj ciasto — do mąki dodaj zimne, pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier i połącz składniki mikserem lub ręcznie, aż masa będzie jednolita; na końcu wmieszaj jajko. Ciasto będzie dość miękkie — podziel je na dwie części i umieść obie w zamrażalniku na około 15 minut, żeby lekko stężały. Nag­rz­ej piekarn­ik do 180 °C.

Wyjmij jedną połowę ciasta, pokrój nożem na cienkie plasterki i wyłóż nimi spód formy o średnicy ok. 24 - 25 cm.  Podpiekaj ciasto przez 15 minut, po czym wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na to przygotowane jabłka. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio nad jabłkami albo pokrój na paski i ułóż na wierzchu.

Piecz przez około 40 minut lub aż wierzch ciasta stanie się złocisty. Po upieczeniu odstaw szarlotkę do lekkiego przestudzenia i posyp cukrem pudrem przed podaniem. 

Netto życzy smacznego