Wykonanie
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do szerokiego garnka, posyp cukrem i cynamonem, wlej sok z cytryny, smaż, mieszając co jakiś czas, przez około 15 minut, aż jabłka będą miękkie. W tym czasie przygotuj ciasto — do mąki dodaj zimne, pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier i połącz składniki mikserem lub ręcznie, aż masa będzie jednolita; na końcu wmieszaj jajko. Ciasto będzie dość miękkie — podziel je na dwie części i umieść obie w zamrażalniku na około 15 minut, żeby lekko stężały. Nagrzej piekarnik do 180 °C.
Wyjmij jedną połowę ciasta, pokrój nożem na cienkie plasterki i wyłóż nimi spód formy o średnicy ok. 24 - 25 cm. Podpiekaj ciasto przez 15 minut, po czym wyjmij formę z piekarnika i wyłóż na to przygotowane jabłka. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio nad jabłkami albo pokrój na paski i ułóż na wierzchu.
Piecz przez około 40 minut lub aż wierzch ciasta stanie się złocisty. Po upieczeniu odstaw szarlotkę do lekkiego przestudzenia i posyp cukrem pudrem przed podaniem.