Ciastka Nietoperze 1 Z 1 5

Kruche ciasteczka halloweenowe

10 Osoby 90 Minuty

Ilość porcji: ok. 50 ciasteczek

Składniki

Lukier

Przesiej mąkę, cukier puder i sól do misy miksera. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło. Włącz mikser i miksuj krótko, aż masło zacznie się łączyć z suchymi składnikami, tworząc strukturę „piaskową” — będzie widoczna drobna grudkowatość, ale bez całkowitego połączenia. Następnie zwiększ prędkość nieco, dodaj żółtka i miksuj do momentu, aż masa zacznie się łączyć — nie miksuj zbyt długo, by nie rozgrzać ciasta. Gdy składniki prawie się połączą, wyłącz mikser, przełóż ciasto na oprószony blat i delikatnie dokończ zagniecenie rękami (raptem kilka ruchów), by utworzyć gładką kulę. Spłaszcz ją lekko, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 1–2 godziny przed wałkowaniem i dalszą obróbką. 

Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką pszenną. Wycinaj dowolne kształty ciastek i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kruche ciasteczka piecz w temperaturze 180 °C przez około 10–12 minut lub do zezłocenia. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.  

Lukier: 

Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez grudek. Dodaj czarny barwnik i wymieszaj. Jeśli po dodaniu barwnika lukier jest za rzadki dosyp więcej cukru pudru. Udekoruj ciasteczka.  

Netto życzy smacznego!