Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 h
Ciasto drożdżowe:
Nadzienie:
Rozczyn: W miseczce umieść pokruszone drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Wlej 3 łyżki wody i wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Ciasto właściwe: Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj sól, wodę, rozczyn i wlej olej. Wyrabiaj mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto możesz wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiaj około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Wszystkie składniki nadzienia przełóż do naczynia blendera i zblenduj na gładko. Wyrośnięte ciasto podziel na połowę. Rozwałkuj jedną część ciasta, rozsmaruj na nim nadzienie ziołowe. Następnie rozwałkuj drugą część ciasta i nałóż ciasto na nadzienie. Wykrój z gotowego ciasta 6 dużych pasków, zawiń i ułóż bułeczki jedna obok drugiej do tortownicy o średnicy 24 cm. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Gotowy chlebek odstaw na 10 minut, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 45 minut.