Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min

SKŁADNIKI

  • 1 niewielka cukinia (400 g surowych frytek z cukinii)
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g tartego parmezanu
  • ok. 10 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

SOS

  •  100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnk
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE

Nagrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu. Dokładnie umyj cukinię, a następnie pokrój ją na grubsze paski, przypominające kształtem frytki pomijając miękki miąższ z pestkami. Posyp cukinię odrobiną mąki, delikatnie ją obtocz i odstaw na chwilę, by mąka mogła się dobrze wchłonąć.

W głębokim talerzu połącz bułkę tartą, starty parmezan, świeżo mielony pieprz, oregano i granulowany czosnek. W oddzielnej misce roztrzep jajko. Każdą z przygotowanych frytek zanurz najpierw w jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i parmezanu. Układaj frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dbając o to, by pozostawić między nimi niewielkie odstępy. Piecz cukinię przez około 25 – 30 minut, aż uzyska pięknie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Po upieczeniu wyjmij frytki z piekarnika, pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie delikatnie posyp solą, aby podkreślić ich smak.

Przygotuj sos: w małej miseczce połącz jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól i pieprz do smaku. Podawaj sos jako dodatek do frytek z cukinii.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!