Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 15 min
Pomidory pokrój na mniejsze, nieregularne kawałki. Przełóż do miski. Dodaj obrany, posiekany czosnek. Cebulę obierz i pokrój z selerem naciowym na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z pomidorami.
Dodaj kawałki arbuza. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli, miąższ chleba, ocet winny, passatę, oliwę, bazylię, sól i pieprz. Całość zblenduj.
Jeśli gazpacho na tym etapie nie jest dostatecznie doprawione, możesz to zmienić. Dolej więcej octu, dosyp soli, pieprzu lub zwiększ ilość arbuza dla zwiększenia słodyczy (ok. 50 - 100 g). Całość ponownie zblenduj.
Gotowe gazpacho wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Podawaj zimne skropione oliwą i udekorowane pomidorkami koktajlowymi, plasterkami chili, listkami bazylii lub rozkruszonym serem feta.