Liczba porcji: ok. 20 - 24 bułeczki
Czas przygotowania: 1 h
Ciasto:
Drożdże rozkrusz do miseczki i rozetrzyj z cukrem, 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Wlej do mąki lekko ciepłą wodę, dodaj wyrośnięty rozczyn. Zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto.
Pod koniec wyrabiania zacznij dodawać miękkie masło. Wyrabiaj aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Gotowe ciasto odstaw na 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej krążki sera. Każdy z nich posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj okrągłe bułeczki.
Jajko rozbełtaj w miseczce, do osobnej miski wsyp mak. Każdą kulkę ciasta zanurzyć do połowy w jajku, a później w maku układaj wokół krążków sera na blaszce luźno, w trakcie pieczenia bułki urosną. Tak przygotowane bułeczki odstaw na 20 minut. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Piec 25-30 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią, a ser stopi się w środku. Zostaw do ostygnięcia na około 5-10 minut, po czy od razu podawaj.