Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Bezglutenowe ciasto brownie z masłem orzechowym

JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWE CIASTO BROWNIE?

Ilość: 12 porcji

Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI NA BROWNIE

  • 3 jajka
  • 220 g gorzkiej czekolady Premieur
  • 200 g masła extra Miletto (lub 150 g nierafinowanego Bio Oleju Kokosowego Virgin)
  • 120 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę o wymiarach 24×23 cm wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku roztop masło/olej kokosowy i połamaną na kawałki czekoladę. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z ksylitolem. Dodaj do jajek roztopioną, przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę. Do mokrych składników przesiej przez sito obie mąki oraz sól. Całość dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę do pieczenia. Masło orzechowe wymieszaj z gorącą wodą dla uzyskania rzadszej konsystencji. Na wierzchu ciasta wykładaj łyżką masło orzechowe, tworząc przy pomocy wykałaczki fantazyjne wzorki. Brownie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Zobacz też: CHOINKI BROWNIE

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!