Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sos z pieczonych pomidorów na grilla

Czas: 60 minut
Ilość porcji: na 1 słoiczek sosu
Dodatkowe informacje: bez cukru, bezglutenowe, bez laktozy, wegańskie

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów daktylowych (2 opakowania)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki octu jabłkowego Bio
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki oregano Bolinero
  • ½ łyżeczki bazylii Bolinero
  • ½ łyżeczki tymianku Bolinero
  • ½ łyżeczki rozmarynu Bolinero
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Bolinero
  • 2-3 łyżki oleju z ostropestu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pomidory przekrój na połówki. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Z papryki wykrój gniazdo nasienne, a papryczce chili odkryj końcówkę. Obie papryki pokrój na kawałki. Wszystkie warzywa wymieszaj z olejem, posyp świeżo mielonym pieprzem oraz solą i przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz przez około 40-60 minut w 120ºC, aż staną się miękkie. Następnie przełóż je do kielicha blendera, wlej ocet, syrop z agawy i dodaj przyprawy. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!