Ilość porcji: ok. 3 - 4
Czas przygotowania: 1 h
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i startą na grubych oczkach marchewkę. Możesz też poszatkować warzywa w malakserze. Całość przykryj i duś ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Marchewka powinna być miękka. Dopraw solą pieprzem, ostrą papryką i wymieszaj. Dodaj koperek i ponownie wymieszaj.
Cukinię umyj i osusz. Obieraczką do warzyw odcinaj grube, długie plastry wzdłuż cukinii.
Łososia umyj i osusz. W razie potrzeby usuń skórę. Pokrój na większe kawałki, ok. 7 x 7 cm. Każdy kawałek polej oliwą, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Na desce umieść 4 plastry cukinii. Dwa pionowo, a dwa poziomo. Zapleć nieco, przekładając plastry pod spodem i na górze. Na środku umieść odrobinę marchewkowego farszu i kawałek łososia. Zapleć, tak aby kieszonka była w miarę stabilna. Nie musi to być idealnie - najważniejsze, aby kieszonka przy przenoszeniu się nie rozpadła. Kieszonki skrop oliwą i grilluj z obu stron kilka minut, aż łosoś będzie upieczony. Od razu podawaj!