Ilość porcji: ok. 6-8 szt.
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Osobno wymieszaj jajka, olej i mleko. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2/3 porcji dodaj do ciasta wraz z pokrojoną drobno w kostkę papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Dokładnie wymieszaj. Papierowe papilotki umieść w formie na muffiny. Wypełnij ciastem do 2/3 wysokości - w trakcie pieczenia ciasto wyrośnie. Pozostałym serem posyp wierzch muffinów. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Na wierzchu każdego muffina ułóż po dwa kawałki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją grzania góra - dół na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmij i studź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.