Ilość porcji: ok. 25 szt.
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Białka oddziel od żółtek i odstaw. Żółtka przelej do misy miksera, dodaj kefir, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon. Zmiksuj do połączenia. Osobno ubij białka ze szczyptą soli i wmieszaj delikatnie do ciasta. Dodaj jabłka i ponownie wymieszaj szpatułką.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Łyżką nabieraj porcje ciasta, nakładaj na patelnię formując okrągłe racuszki o średnicy ok. 5 - 7 mm. Smaż z obu stron na rumiany, złoty kolor. Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Racuchy podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem.