Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Domowa granola

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na słoik o pojemności ok. 2,5 l

SKŁADNIKI na domową granolę

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 opakowanie liofilizowanych malin
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • ½ szklanki groszków czekoladowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu

jak zrobić domową granolę? 

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Płatki owsiane, orkiszowe, wiórki kokosowe, pestki słonecznika wsyp do miski i wymieszaj. Olej kokosowy roztop i wymieszaj z miodem. Przelej do miski i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą lekko mokre. Granolę wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 20-25 minut. W tym czasie należy cztery razy zamieszać, aby granola przyrumieniła się równomiernie, a nie spaliła.

Granolę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Kiedy przestygnie dodaj żurawinę, liofilizowane maliny, groszki czekoladowe, płatki kukurydziane i wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Wspaniale smakuje z jogurtem, smacznego!

Zobacz też: DOMOWY BUDYŃ Z GRANOLĄ I OWOCAMI 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!