Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 2,5 h
Składniki:
Ciasto drożdżowe
Dodatki
Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Ze świeżymi zrób rozczyn. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 50 ml mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn wlej do mąki, dodaj pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiaj. Pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Z gotowego uformuj w kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrabiaj. Podziel na 10 równych części i uformuj kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużnego placuszka o szerokości 12 cm. Zwiń jak naleśnika wzdłuż dłuższego boku aby otrzymać bułeczkę o długości 12 cm.
Uformowane bułeczki układaj w niewielkiej odległości od siebie (1,5 cm), łączeniem do dołu na standardowej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte bułki do hot dogów wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 22 minut na rumiany kolor. Studź na kratce.
Bułki do hot dogów przetnij na pół, ale nie do końca. Rozchyl każdą bułkę, by można było umieścić w nich dodatki. Parówki ugotuj lub grilluj. Do przekrojonej bułki włóż listki sałaty i parówkę. Po bokach ułóż po kilka plasterków ogórków oraz plasterki pomidorów. Polej ketchupem, musztardą lub majonezem. Posyp prażoną cebulką. Od razu podawaj!