Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grillowana tortilla z warzywami

Ilość porcji: 6 tortilli

Czas przygotowania: 1 h

 

Składniki:

Guacamole

  • 5 gałązek świeżej pietruszki (same listki)
  • 60 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 450 g awokado, bardzo dojrzałego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli

Tortilla z kurczakiem

  • 100 g sera cheddar, tartego
  • 120 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oleju
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • 1 łyżeczka soli
  • 230 g piersi z kurczaka
  • 12 tortilli pszennych

PRZYGOTOWANIE

Guacamole: Cebulę i pomidora posiekaj w drobną kostkę przełóż do miseczki. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj do reszty składników. Miękkie obrano awokado rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do miseczki z cebulą i pomidorem. Na koniec całość dopraw solą i wmieszaj posiekaną pietruszkę.

Tortilla: Cebulę posiekaj w drobną kostkę, zeszklij na złoto na patelni z dodatkiem oleju. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz sól. Duś pod przykryciem ok. 15 minut, następnie dodaj pokrojony w bardzo drobną kostkę filet z kurczaka. Duś kolejne 10 minut. Na koniec do nadzienia dodaj starty cheddar. Masę rozłóż równomiernie na 6 tortillach, przykryj kolejnymi 6 plackami tortilli, dociśnij. Rozgrzej patelnię, tortille smaż do momentu rozpuszczenia się sera (2-3 min z każdej strony). Tortille z kurczakiem pokrój na 4 kawałki i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z guacamole.

SMACZNEGO!