Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kiszone winogrona bezpestkowe z wanilią, goździkami i kardamonem

SKŁADNIKI (proporcja na słoik 0,52 litra)

 

  • ok. 300 ml wody
  • pół laski wanilii
  • cztery goździki
  • ok. 5 szyszek kardamonu
  • ok. 300 g winogron bezpestkowych
  • łyżeczka tzw. startera np. soku z kiszonej kapusty
  • lekko czubata łyżeczka soli kamiennej (ok. 8 gramów)

SPRZĘT

 

  • nóż
  • deska
  • łyżeczka
  • miska
  • słoik + nakrętka
  • garnek lub czajnik
  • czysta szmatka kuchenna lub ewentualnie ręcznik papierowy

 

Wykonanie

  1. Słoik i nakrętkę wyparz bardzo dokładnie wrzątkiem - z każdej strony, oblewając wodą z czajnika, lub wkładając do garnka z gotującą się wodą. Następnie, połóż na czystej powierzchni do wyschnięcia – np. na czystej kuchennej szmatce lub ręczniku papierowym. Tę czynność możesz też wykonać wykorzystując wyparzanie w zmywarce. Słoików po zjedzonych kiszonkach nie musisz myć, gdyż znajdujące się w nich bakterie będą pełniły funkcję startera kolejnych kiszonek.
  2. Zagotuj wodę, dodaj sól, mieszaj aż do rozpuszczenia, po czym wystudź solankę.
  3. Winogrona oczyść i wysusz. Laskę wanilii przetnij na pół, a następnie jedną połówkę przetnij wzdłuż, by uwolnić aromatyczne nasiona.
  4. Słoik napełnij w miarę ściśle winogronami oraz wszystkimi przygotowanymi przyprawami rozkładając je w miarę równomiernie, tak by smaki idealnie się przenikały.
  5. Wlej łyżeczkę startera i zalej całość schłodzoną solanką. Wypełnij słój aż po wieczko - dzięki temu żaden składnik nie spleśnieje po wypłynięciu, gdyż nie będzie miał kontaktu z tlenem.
  6. Na wszelki wypadek słoik postaw na talerzu lub niewielkiej tacy. Kiszonka może  kipieć, a talerz będzie świetnym zabezpieczeniem. Kiszonkę umieść w miejscu bez dostępu słońca.
  7. Kiszonka jest gotowa do jedzenia, gdy solanka lekko zmętnieje, czyli po około 5-6 dniach. Po tym czasie przechowuj kiszonkę w lodówce, by zatrzymać nieco dalsze kiszenie. Trzymaj na talerzyku, gdyż wciąż może kipieć.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!