Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min. + czas 12 h w lodówce
Pokrój dynię na mniejsze kawałki, starannie usuwając pestki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W głębokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany imbir, czosnek oraz chili. Podsmaż składniki, aż wydobędą swoje aromaty, tworząc intensywną, rozgrzewającą bazę. Następnie dodaj kawałki dyni, zalej całość 300 ml wody i przypraw szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż dynia stanie się miękka. Zblenduj zupę na gładką, aksamitną konsystencję. Dodaj mleczko kokosowe, delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby smaki się połączyły, a zupa nabrała kremowej tekstury. Podawaj udekorowaną chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni, które dodadzą jej nie tylko smaku, ale także przyjemnej tekstury.