Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Chlebek bananowy

Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 2 h

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 średnie banany
  • 2 jajka
  • 75 g roztopionego masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 120 ml mleka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 4 g sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

W misce rozgnieć widelcem banany na gładkie purée. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło i cukier. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki przesiane przez drobne sito oraz cynamon i wanilię. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 10,5 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 45-50 minut. Gotowy chlebek studź na kratce.

 

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!