Ilość porcji: 10-12
Ciasto czekoladowe:
Karmelowe blaty:
Na początek przygotuj karmelowe blaty. Natłuść 2 okrągłe formy o średnicy 21 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Zblenduj ciasteczka na piasek. Na patelni z grubym dnem wsyp cukier. Podgrzewaj na małej mocy palnika, nie mieszaj. Przygotuj z niego karmel. Do gotowego karmelu dodaj lekko podgrzaną śmietankę, sól i masło. Cały czas energicznie mieszając. Nastąpi gwałtowna reakcja. Mieszaj do połączenia. Pokruszone ciastka przełóż do miski, wlej karmel, wymieszaj i od razu wyłóż do foremek. Dociśnij spodem łyżki, gotowe blaty wstaw do zamrażarki do stężenia.
Ciasto czekoladowe: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (sam spód). W misce umieść czekoladę, masło i mleko. Podgrzej w mikrofali lub w garnku nad parą do rozpuszczenia i połączenia się składników. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na gładki, gęsty krem. Do ubitych żółtek dodaj lekko wystudzoną czekoladową masę wymieszaj, następnie dodaj mąkę wymieszaj. Osobno ubij białka z solą, dodaj ubite białka do czekoladowej masy w 2-3 partiach.
Wyjmij dobrze schłodzone blaty ciasteczkowe z zamrażarki. Ułóż jeden blat na spodzie tortownicy, wlej 1/2 ciasta czekoladowego. Rozsmaruj. Następnie wyłóż drugi blat. Wlej pozostałe ciasto. Piecz 25-30 minut. Gotowe wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Wierzch posyp kakao lub polej gorzką czekoladą.