Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 12 porcje
Ciasto bazyliowe
Krem
Ciasto
Piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Listki bazylii zblenduj na puree z olejem. Żółtka ubij z cukrem na gładką, puszystą masę. Osobno w misce ubij białka z łyżką cukru. Puree bazyliowe wmieszaj do ubitych żółtek, dodaj pianę z białek. Na koniec przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj otartą skórkę z limonki. Wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż na tortownicę. Piecz ok. 15 minut. Odstaw na kratce do wystudzenia.
Krem
Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Truskawki umyj, osusz, z 2/3 usuń szypułki i przetnij je wzdłuż na pół.
Ciasto przetnij na dwa blaty, jeden umieść w tortownicy, wokół krawędzi formy ułóż truskawki przecięciem na zewnątrz, czubkiem do góry. Resztę truskawek bez szypułek rozłóż na dnie tortownicy. Rozsmaruj 2/3 bitej śmietany. Przykryj drugim krążkiem ciasta, wierzch posmaruj resztą bitej śmietany i udekoruj truskawkami. Tort włóż do lodówki na 3-4 h do schłodzenia.
Zobacz też: TORT CIASTECZKOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM