Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Bułeczki śniadaniowe

Ilość porcji: 8-9 bułek
Czas przygotowania: 1h + 1,5h wyrastanie ciasta

SKŁADNIKI

  • 430 g mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży
  • 160 ml letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 4 łyżki sypkiego maku

PRZYGOTOWANIE

Drożdże wymieszaj z cukrem. Następnie dodaj wodę, olej, jajko oraz sól. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wsyp mąkę. Wyrabiaj ok. 5 minut, ciasto powinno odchodzić od miski. Wyrobione odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Miskę przykryj ściereczką. Wyrośnięte ciasto odgazuj, podziel na 8-9 części.

Zobacz też: BUŁECZKI SCONES 

Z każdej części uformuj bułkę, lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte przesmaruj białkiem i posyp makiem. Wstaw do nagrzanego do 190 stopnic C piekarnika. piecz ok. 20 minut.

Zobacz też: BUŁECZKI ZIEMNIACZANE 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!