Ilość porcji: 8-9 bułek
Czas przygotowania: 1h + 1,5h wyrastanie ciasta
Dodatkowo:
Drożdże wymieszaj z cukrem. Następnie dodaj wodę, olej, jajko oraz sól. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wsyp mąkę. Wyrabiaj ok. 5 minut, ciasto powinno odchodzić od miski. Wyrobione odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Miskę przykryj ściereczką. Wyrośnięte ciasto odgazuj, podziel na 8-9 części.
Zobacz też: BUŁECZKI SCONES
Z każdej części uformuj bułkę, lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte przesmaruj białkiem i posyp makiem. Wstaw do nagrzanego do 190 stopnic C piekarnika. piecz ok. 20 minut.
Zobacz też: BUŁECZKI ZIEMNIACZANE