Wraz z marką BergHOFF zapraszamy do udziału w specjalnej promocji. Zbierz 10 naklejek i otrzymaj nawet do 66% rabatu na zakup wybranych akcesoriów kuchennych od marki BergHOFF. Akcja zbierania naklejek potrwa od 21 lutego do 21 maja 2022 roku lub do wyczerpania zapasów.
BergHOFF to międzynarodowa marka pochodząca z Belgii z blisko 30-letnim doświadczeniem w produkcji, dystrybucji i projektowaniu artykułów i akcesoriów kuchennych. Marka BergHOFF charakteryzuje się wysoką jakością, designem i funkcjonalnością, za co otrzymała ponad 100 najbardziej prestiżowych i międzynarodowych nagród.
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 1 h
Ciasto:
Nadzienie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj przyprawy sól, pieprz i paprykę. Następnie wlej oliwę, zacznij miksować w misie miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Dolewaj powoli wodę. Miksuj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Do garnka dodaj masło, na maśle zeszklij posiekaną cebulkę. Umyte, mokre liście szpinaku dodaj do garnka, duś pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Gotowy szpinak odstaw do wystudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodaj ser feta, wbij 2 jajka oraz dodaj jogurt naturalny. Całość dopraw pieprzem i solą. Do drugiej miski przełóż ricottę, dodaj 2 jajka i starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkuj i umieść w nasmarowanej tłuszczem okrągłej foremce o średnicy 22-23 cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia. Spód posmaruj rozmąconym jajkiem i lekko nakłuj widelcem. Ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremki. Na warstwę ciasta nałóż masę szpinakową ,wyrównaj wierzch i przykryj masą serową z ricotty.
Przy pomocy łyżki zrób w równych odstępach 4 wgłębienia i wbij w nie po jednym jajku tak, by je nie uszkodzić.
Wierzch przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Boki zawiń do środka. Ciasto nakłuj, posmaruj jajkiem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190 st.C i piecz ok. 40- 50 min. Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony. Podawaj na ciepło po lekkim schłodzeniu.
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 15-20 minut
Jajka ugotuj na twardo w garnku. Wystudzone obierze ze skorupki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i wyciągnij ze środka do miseczki żółtka. Do żółtek dodaj majonez, rozgnieć widelcem. Wędzonego łososia drobno posiekaj i dodaj do pasty z żółtek razem z posiekanym koperkiem. Wymieszaj. Białka jajek ułóż na talerzu, a ich środek wypełnij gotową pastą. Wierzch udekoruj koperkiem.
Ilość porcji: ok. 4
Czas przygotowania: 45 min
Bulion wlej do garnka. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żeberka lub kości. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj surową białą kiełbasę i gotuj na małej mocy palnika kolejne 25 min. Wlej do garnka zakwas do żurku. Następnie obierz czosnek i dodaj do zupy razem z zielem angielskim, listkiem laurowym i majerankiem. Gotuj kolejne 10 min. Żurek zdejmij z palnika dodaj śmietanę i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Kiełbasę wyjmij z garnka, obierz i pokrój w plasterki. Włóż ponownie do garnka. Żurek podawaj z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
Ilość porcji: ok. 4
Czas przygotowania: 45 min
Polędwicę opłucz, osusz i pokrój w 1 cm plasterki. Na patelni rozgrzej olej i układaj plastry mięsa. Smaż przez ok. 3 min z każdej strony na złoty kolor. W trakcie smażenia dopraw mięso odrobiną soli i pieprzu. Dodaj sos sojowy, wlej wino i gotuj ok. 20 min, aż polędwiczka będzie miękka. Dodaj chrzan oraz skrobię ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką. Całość zagotuj. W razie potrzeby dodaj więcej pieprzu. Polędwiczki podawaj od razu z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Halloumi wyjmij na papierowy ręcznik, żeby osączyć z zalewy, potnij na plastry o grubości ok. 0,8 cm. Patelnię grillową rozgrzej i ułóż plastry sera. Smaż na złotawy kolor po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
Na półmisek wyłóż mieszankę sałat, dodaj kawałki pomarańczy, piórka cebuli. Na wierzchu ułóż ciepły ser halloumi, posyp szczypiorem i żurawiną. Polej oliwą z oliwek. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1-2 h
Na dużej patelni, na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj starty czosnek, chilli i
oregano. Smaż kilka minut. Następnie dodaj wołowinę. Smaż do zrumienienia. Dodaj pasatę, sypki ryż, całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Co jakiś czas przemieszaj. Na koniec dodaj fasolę, kukurydzę i bulion.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Chleb tostowy obtocz w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem. Na rozgrzaną patelnię grillową z łyżką masła nałóż kromki chleba tostowego. Podpiecz z każdej strony po 2-3 minuty. Między gotowe tosty nałóż podsmażone plastry boczku, świeży szpinak, ser żółty. Duś kanapki pod przykryciem 2-3 minuty. Gotowe wyłóż na talerz. Na górę każdej kanapki nałóż sadzone jajko, całość dopraw solą i pieprzem.
Na osobnej patelni rozpuść łyżkę masła. Kiedy masło się stopi ostrożnie wbij jajka, uważając, żeby nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to około 3-4 minut.
Ilość porcji: ok. 6-7 sztuk
Czas przygotowania: 30 min.
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, kakao, mleko, cukier oraz sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło i miksuj. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 min. do lodówki.
Patelnię do naleśników Berghoff natłuść niewielką ilością masła i rozgrzej na średniej mocy palnika. Naleśniki smaż ok. 1 - 2 minuty przewracając na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie ścięty.
Wiórki kokosowe przełóż do miseczki, zaparz wrzącym mlekiem i przykryj talerzykiem. Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min. Odcedź. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier, jogurt i rozgnieć widelcem. Dodaj wystudzone wiórki i rodzynki, całość wymieszaj.
Kiwi obierz i pokrój w kostkę. Banana obierz, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miseczki z kiwi. Naleśniki posmaruj nadzieniem i zawiń w rulon. Przed podaniem możesz podpiec na patelni. Całość udekoruj owocami, rodzynkami i oprósz cukrem pudrem.
Ilość porcji: ok. 6 porcji
Czas przygotowania: 2 h
Gulasz:
Kluseczki lane:
Gulasz:
Cebulę obierz i drobno pokrój. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez chwilę i dodaj słodką paprykę, cały czas mieszając, aby papryka się nie spaliła. Po ok. 2 minutach podsmażoną cebulę wrzuć do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż mięso na dużym ogniu, aby było rumiane. Możesz dolać nieco oleju. Mięso dołóż do cebuli i zalej wrzątkiem, by było przykryte. Do mięsa dodaj majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe i duś pod przykryciem ok. 1 godziny. Gdy mięso zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy.
Pod koniec duszenia dopraw gulasz solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką. W razie potrzeby dolej więcej wody. Po koniec dodaj do gulaszu pokrojoną w paski paprykę oraz obrane, osuszone i pokrojone w plastry pieczarki. Wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze przez 30 min. Pod koniec możesz zagęścić gulasz odrobiną skrobi ziemniaczanej. Zalej skrobię ok. 40 ml zimnej wody, wymieszaj, wlej do gulaszu i zagotuj.
Kluseczki lane:
Jajka wbij do miski, dodaj mąkę i zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną na gładkie ciasto. Masa nie może być zbyt gęsta, dlatego w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Przygotowaną masę wlewaj z łyżki do osolonego wrzątku - powoli, cienkim strumieniem. Kluseczki gotuj przez około 2 minuty, po czym wyjmij je łyżką cedzakową na oddzielny talerz. Kluseczki przełóż do gorącego gulaszu, wymieszaj i od razu podawaj.