Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Bułeczki z musem jabłkowym

Czas: 15 min
Ilość: 4 porcje

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 ml mleka sojowego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka erytrytolu

Szybki mus jabłkowy:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki cynamonu Bolinero
  • 1 łyżeczka erytrytolu

PRZYGOTOWANIE

Mleko kokosowe lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Dodaj sól, erytrytol, mleko sojowe i olej kokosowy. Dodaj obie mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest już wyrobione odstaw je do wyrośnięcia na ok. 1 h. Następnie podziel na 7 równych części i uformuj z nich bułeczki. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki piecz ok. 15-20 minut.
W czasie kiedy bułeczki się pieką, przygotuj dżem. Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka wrzuć na patelnię z sokiem z cytryny i erytrytolem. Dodaj cynamon, smaż aż jabłka będą miękkie. Jeśli jabłka zaczną się przypalać, podlej je niewielką ilością wody. Upieczone bułeczki podawaj z dżemem jabłkowym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!