Liczba porcji: 8 (tortownica o średnicy 21-23 cm)
Czas przygotowania: 30 min + 3 h oczekiwania
Piernikowy spód
Masa serowa
Polewa
Piernikowy spód
W rondelku podgrzej masło wraz z miodem i cukrem, aż składnik się połączą. Następnie odstaw do wystudzenia. Kolejno wbij jajko i roztrzep je trzepaczką. Wszystkie składniki suche połącz w osobnej misce i wlej mokre. Zagnieć ciasto, a następnie wstaw do lodówki na 30-60 minut do schłodzenia. Spód kolejno rozwałkuj i pokryj nim tortownicę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia.
Masa serowa
Wszystkie składniki oprócz śliwek wrzuć do naczynia i zmiksuj na gładką masę. Na sam koniec dodaj śliwki i delikatnie zmiksuj na najmniejszych obrotach. Masę serową wylej na piernikowy spód i ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 60-70 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw do wystudzenia.
Polewa
W kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuść czekoladę wraz z olejem kokosowym. Polej nią wierzch sernika i ozdób suszonymi śliwkami. Ciasto przełóż do lodówki na 30 minut, aż polewa stężeje.