Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Makaron orkiszowy z pesto bazyliowym i groszkiem

Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 3-4

Składniki

  • 350 g makaronu orkiszowego razowego Bionatura
  • 1 doniczka bazylii, ok. 30 g liści bazylii
  • 1/2 – 1/3 ząbka czosnku
  • 25 g zrumienionych na patelni pestek słonecznika Sereno
  • 15 g sera Parmigiano Reggiano Premieur
  • 70 ml oliwy extra virgin
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz Bolinero
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

W naczyniu blendera umieść liście bazylii, czosnek, pestki słonecznika oraz starty ser Parmigiano Reggiano Premieur. Całość zmiksuj, dodając stopniowo oliwę z oliwek, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pesto powinno być wilgotne i gęste. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

W dużym garnku ugotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj al dente. Ciepły makaron odcedź i przełóż do garnka. Dodaj pesto z bazylii, odcedzony groszek i wymieszaj z makaronem. Danie od razu jest gotowe do podania.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!