Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Pierogi gyoza z kaczką i żurawiną

Liczba porcji: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: 2 h 30 min

SKŁADNIKI na pierogi gyoza z kaczką i żurawiną

Ciasto na pierogi gyoza:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju

Sos z suszonych owoców:

  • 100 g suszonych śliwek Sereno
  • 100 g suszonych moreli Sereno
  • 100 g suszonej żurawiny Sereno
  • szczypta cynamonu Bolinero
  • 500 ml wody

Farsz:

  • 2 piersi z kaczki
  • 100 suszonej żurawiny Sereno
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • cebula
  • 2 papryczki chili
  • 3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka klarowanego masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • suszona żurawina Sereno
  • suszony koperek

PRZYGOTOWANIE

Sos

Owoce suszone włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Następnie odcedź płyn do garnka i zredukuj go, aż stanie się gęsty. Przypraw cynamonem, a owoce odstaw.

Farsz

Piersi z kaczki oczyść, umyj i osusz. Następnie natnij nożem skórę na krzyż. Na patelni rozgrzej klarowane masło i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez ok. 4 minuty, aż stanie się brązowo-złota. Następnie obróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.

Piersi włóż do żaroodpornego naczynia, podlej częścią tłuszczu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Na pozostałym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Upieczone i wystudzone piersi pokrój na kawałki i zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa wraz z ugotowanymi owocami i papryczkami chili. Do zmielonej masy dodaj otarte imbir i ząbki czosnku. Farsz dopraw octem, solą oraz pieprzem do smaku.

Ciasto

Mąkę wymieszaj wraz z solą i zacznij powoli wlewać wrzątek, energicznie mieszając masę łyżką. Następnie wlej olej i wyrób ciasto. Ciasto przykrój ściereczką i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj je następnie cienko (na ok. 1 mm) na podsypanym mąką blacie i powycinaj okręgi o średnicy ok. 6 cm. Na każdy okrąg połóż łyżeczką farszu i sklej pierogi, zlepiając je od góry.

Pierogi gotuj na parze pod przykryciem przez około 6-8 minut, wykorzystując do tego bambusowy koszyczek lub metalowe sitko przykryte papierem śniadaniowym i miską.

Gotowe pierożki podawaj z sosem z suszu, suszoną żurawiną i suszonym koperkiem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!