Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pizzerki z papryką i ananasem

Liczba porcji: ok. 24 pizzerki
Czas: ok. 2 h

Dodatkowe informacje: bez glutenu

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 1 szklanka mąki ryżowej + szczypta do podsypania blatu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

 Sos pomidorowy

  • 200 ml passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Bolinero
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano Bolinero
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Bolinero
  • sól, pieprz

 Dodatkowo

  • kilka plastrów świeżego ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g żółtego sera

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Mąki wymieszaj z solą. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem i dodaj do mąki. Wbij jajko i wlej oliwę. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i łatwe do uformowania. W razie potrzeby dolej więcej wody lub dosyp mąki. Odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy
Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kolejno wlej passatę i gotuj przez kilka minut. Dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Dodatki
Ananasa pokrój na mniejsze cząstki, a paprykę w kostkę. Ser zetrzyj na tarce.

Przygotowanie pizzerek
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wytnij kółka o średnicy ok. 7-8 cm. Przełóż je na podsypaną mąką blachę. Pizzerki posmaruj gotowym sosem, posyp serem, a na wierzch ułóż kawałki ananasa oraz papryki. Możesz posypać je także dodatkową porcją oregano. Piecz przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC. Najlepiej podawać jeszcze gorące.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!