Ilość porcji: 10 bułeczek
Czas przygotowania: 2 godziny
Finuu i cukier rozpuść w ciepłym mleku. Gdy będzie letnie (ok. 30 stopni C), dodaj drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Następnie całość wymieszaj z mąką i jajkami do uzyskania gładkiego miękkiego, lekko lepiącego się ciasta. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i znowu odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta – dosyć cienko (3-4 mm). Rozwałkowane ciasto posmaruj dżemem malinowym i posyp płatkami migdałowymi. Całość zwiń i pokrój na kawałki o grubości ok 3-4 cm. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między nimi. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę (aż podwoją objętość). Napuszone bułki smaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
Przed samym włożeniem bułek możesz lekko zaparować piekarnik zraszaczem lub wlewając 3-4 łyżki wody na dno piekarnika. Wtedy lepiej wyrosną podczas pieczenia.
Piecz przez około 20-25 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawaj po przestudzeniu. Możesz je również posypać cukrem pudrem oraz posmarować Finuu.